rss      tw      fb
Keres

EU-elnökség - Győri Enikő: a saját területet kezelő államtitkárok a külföld felé államminiszteri címet viselnek

MTI 2011. január 12., szerda 16:57

A magyar kormányban minden, saját területet kezelő államtitkár a külföldi kapcsolataiban államminiszteri címet visel - mondta Győri Enikő szerdán a magyar EU-elnökség első informális miniszteri találkozójáról tartott külügyminisztériumi háttérbeszélgetésen.

Győri Enikő - aki a Külügyminisztérium honlapjának magyar nyelvű változatán Európai Uniós ügyekért felelős államtitkárként szerepel, míg az angol verzión államminiszteri cím (Minister of State) olvasható a neve mellett - az MTI kérdésére válaszolva azt mondta: ez az angol kifejezés felel meg annak, amit Magyarországon az egyes portfóliókért felelős államtitkárok csinálnak.

"Azért ezt az angol elnevezést választottuk, mert ez fejezi ki legjobban az államtitkárok tevékenységét (...) ugyan magyarul ezt államtitkárnak hívjuk, de az államtitkárok önálló területeket visznek és a kormányüléseken jelen vannak, amikor az ő témáikat tárgyalják" - fejtette ki. Hozzáfűzte, hogy a kérdésben Budapest egyeztetett Brüsszellel.

Azt mondta, Magyarországon nem létezik államminiszteri cím, a magyar névjegykártyákon például továbbra is államtitkári megjelölés szerepel, az angol nyelvű kártyákon viszont a Minister of State cím van feltüntetve. Az államtitkár az EU-elnökség angol nyelvű meghívóin is államminiszterként jelenik meg.

Kifejtette, az EU-ban minden ország belügye, hogy e tekintetben milyen elnevezéseket használ, erre semmilyen uniós szabályozás nincsen, az országok különféle megoldásokat alkalmaznak. A magyar kormány olyan megoldást választott, amelyet a legcélravezetőbbnek tartott, hogy "a feladatokat a lehető legjobban lehessen ellátni" - mondta.