rss      tw      fb
Keres

ÁSZ: ésszerű és kiszámítható a szolnoki önkormányzat gazdálkodása

MTI 2011. január 12., szerda 13:54

Nehéz pénzügyi körülmények között, ám példa értékű ésszerűséggel és kiszámíthatósággal gazdálkodik Szolnok önkormányzata - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) alelnöke a szervezet átfogó vizsgálatának eredményét értékelve szerdán a Tisza-parti megyeszékhelyen.

Warvasovszky Tihamér hangsúlyozta: a Szolnokon 2010-ben elvégzett átfogó ellenőrzés négy év gazdálkodását világította át. A kontroll eredményeit összefoglaló jelentés szerint a megyeszékhelyen 2007. január 1. és 2009. december 31. között számottevően, mintegy 5 milliárd forinttal, 15-ről csaknem 20 milliárd forintra nőtt a hosszú lejáratú kötelezettségvállalások összege. A folyószámlahitelek nagysága is "elég jelentős", emiatt a napi fizetőképesség fenntartása komoly figyelmet igényel - tette hozzá.

A helyettes vezető azonban rámutatott arra, hogy a nehézségekről nem a helyhatóság tehet, azok a szűk mozgástér és a nehéz anyagi körülmények következményei, melyek a Magyarországon működő önkormányzatok túlnyomó többségénél ugyancsak tetten érhetők. A hitelfelvétel és a kötvénykibocsátás szükségszerű lépés volt, melyre az utóbbi években az önkormányzatiság megőrzése érdekében kényszerültek a települések - vélekedett.

Szolnokon viszont ez a helyzet olyan példás gazdálkodási fegyelemmel, illetve ésszerű és átlátható intézkedésekkel párosul, mellyel a város az ellenőrzési szempontok mindegyikében kiérdemelte a legalacsonyabb kockázati besorolást és a legjobb minősítést - közölte Warvasovszky Tihamér.

A jó példák között említette, hogy a korábban, illetve a 2005-ös legutóbbi átfogó kontroll során feltárt hiányosságokat a város a lehető leggyorsabban és szinte maradéktalanul pótolta, az ésszerűsítést célzó javaslatokat pedig hasonló módon beépítette működésébe.

Közlése szerint kiemelkedőnek számít Szolnok a vizsgált időszakban benyújtott 100 uniós pályázat számában is. Mindezek miatt a számvevőszék felkérésére a város pozitív példaként ismertethette meg gazdálkodását más helyhatóságokkal egy korábbi fórumon - jelezte az alelnök.

Utalt arra: az ÁSZ a jövőben a mostanitól eltérő módon ellenőrzi majd a településeket. Kockázatelemzéssel értékeli azok munkáját és ez alapján dönt a revízió gyakoriságáról, illetve módjáról. Az új rendszer teljes kiépítése előreláthatólag 1-2 évet vesz igénybe.

Az értékelésre reagálva Szalay Ferenc (Fidesz), Szolnok polgármestere elmondta: 1999 óta folyamatosan a gazdálkodás ésszerűsítésén dolgozik a hivatal. Az idén a tét nem kevesebb, mint hogy a Tisza-parti megyeszékhely képes legyen megtartani a kötelezőkön túli, vállalt feladatait. Ennek érdekében azonban lesz olyan pályázat, melyet vissza kell mondaniuk és várhatóan szükség lesz az oktatási rendszeren belüli újabb átszervezésre is.

A megyeszékhely gazdasági versenyképességét viszont tovább kívánják erősíteni - közölte a polgármester, aki kérdésre válaszolva szólt arról is: Szolnoknak 2011-ben mintegy 300 millió forintot kell a korábban kibocsátott kötvények törlesztésére fordítania.