rss      tw      fb
Keres

Főpolgármester-helyettes: a BKV-n belül is spórolni kell!

MTI 2011. január 11., kedd 14:47

György István szerint az nem lehet vitás, hogy a BKV-n belül is spórolni kell, a cég 20 éve változatlan szerkezetben működik és hatékonysága megkérdőjelezhető.

A városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: ellentétben a többi fővárosi közszolgáltató céggel, ahol "meg tudnak teremtődni" a rendszeren belül a bevételek, a BKV-nál erre nincs lehetőség, ugyanis a cég költségvetésének olyan kis részét adják a díjbevételek, hogy szubvenció nélkül elképzelhetetlen a fővárosi közlekedési társaság működtetése.

Közölte: tárgyalnak a kormánnyal a közösségi közlekedés finanszírozásáról, de a kormány a támogatás fejében ragaszkodik a szerkezetátalakításhoz. Ennek tervét a főváros vezetése már eljuttatta több minisztériumba, ahol azt György István tájékoztatása szerint már elemzik.

A főpolgármester-helyettes az Alstommal kapcsolatban egy kérdésre válaszolva azt mondta: a legnagyobb higgadtságra van szükség ebben a kérdésben, mert "jó döntést kell hozni". Hangsúlyozta: a szerződést a főváros felmondta, de a városnak az az érdeke, hogy a metrókocsik minél hamarabb rendelkezésre álljanak, márpedig ennek teljesítésére az Alstom a leginkább képes.

Hozzátette, hogy nyitottak a megegyezésre, de ennek feltétele az, hogy az Alstom megszerezze a magyar és uniós hatósági előírásoknak megfelelő típusengedélyt.