rss      tw      fb
Keres

Répás Zsuzsanna: ülésezik jövő héten a MÁÉRT három szakbizottsága

MTI 2011. január 11., kedd 13:05

A Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) négy újjáalakított szakbizottsága közül három - az oktatási, a külügyi és a gazdasági - jövő héten ülést tart - mondta a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a tárcaközi bizottság keddi ülése után újságíróknak.

Répás Zsuzsanna elmondta, hogy még január folyamán összeül a kárpát-medencei szórványbizottság, és ezt követően a nyugati diaszpórával foglalkozó testület is tanácskozik majd.

A bizottságok feladata a prioritások áttekintése lesz, amelyet aztán majd a magyar kormány munkájába becsatornáznak - mutatott rá a helyettes államtitkár.

Répás Zsuzsanna külön szólt a megváltozott és megújult nemzetpolitikai szemléletmódról. Mint kiemelte, az egyszerűsített honosítási eljáráshoz egy teljesen más szemlélettel viszonyulnak a magyar hivatalok és az egész magyar közigazgatás.

Ez volt a cél a kormányváltás után, hogy ez a fajta megváltozott nemzetpolitikai szemléletmód áthassa az egész közigazgatást - mondta Répás Zsuzsanna.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a honosítási eljárással kapcsolatban kérdésre válaszolva kiemelte: tudatosan alakították úgy a rendszert, hogy előjegyzést lehet benyújtani. Eddig minden gördülékenyen zajlik - jegyezte meg, hozzátéve: az előjegyzések sok helyen nyárig már beteltek. A hiánypótlási határidők is tarthatók - mondta, kiemelve, hogy a kérelem beadásától számított három hónap múlva az illető kezében lehet az állampolgárságot igazoló dokumentum.

Személyes találkozóra kétszer kerül sor, a kérelem beadásakor és az állampolgársági eskü letételekor.

További információkat az allampolgarsag.gov.hu címen találhatnak az érdeklődők.