rss      tw      fb
Keres

Médiatörvény - A Szépírók Társaságának kétharmada csatlakozott a tiltakozáshoz

MTI 2011. január 10., hétfő 21:00

A Szépírók Társaságának nagyjából kétharmada írta alá azt a tiltakozást, amelyet a társaság a médiatörvénnyel szemben fogalmazott meg, és amely szerint a jogszabály "visszaállítja a cenzúrát", ellentétes a demokrácia alapelveivel, a szabadság szellemével - mondta Csaplár Vilmos hétfő este az MTI-nek.

A Szépírók Társaságának elnöke közölte: a társaság decemberi ülésén vetődött fel, hogy szót emeljenek a médiatörvény ellen. Úgy döntöttek, ha a tiltakozással a társaság tagjainak több mint fele egyetért, testületi álláspontként adják ki; végül a szervezet tagjainak mintegy kétharmada írta alá - tette hozzá.

A január első napjaiban közzétett állásfoglalás - amelyre Konrád György hívta fel a figyelmet a Der Spiegel legújabb számában megjelent Újfajta diktatúra című írásában - szerint a médiatörvény durván megsérti a szabad véleménynyilvánítás alapjogát, és adópénzből teremt intézményes lehetőséget a sajtó megfigyelésére, megfélemlítésére, a kormányzó pártoknak kellemetlen médiumok megszüntetésére.

Csaplár Vilmos főbb kifogásaik közé sorolta, hogy a médiatanács egypárti összetételű, csak a Fidesz által jelölt tagokból áll. A tiltakozás motivációjaként említette, hogy úgy ítélték meg: értelmiségiként, lapokba is író szerzőként szólniuk kell a sajtószabadság érdekében, hangot adva veszélyérzetüknek.

Hozzátette: örömtelinek tartja, hogy már kormányzati nyilatkozatok is hajlandóságot mutatnak a jogszabály módosítására. Nem tartja azonban elfogadhatónak azt a véleményt, hogy a bírálattal meg kell várni a médiatörvény alkalmazását. Mint mondta, a gyakorlat mindig az elméletből fakad, s ha a kormánytöbbség nem kívánná alkalmazni a jogszabály vitatott rendelkezéseit, másmilyen törvényt hozott volna.

A Szépírók Társaságának mintegy háromszáz tagja van.