rss      tw      fb
Keres

Médiatörvény - Budapesti FTD-riport a médiatörvény hatásáról

MTI 2011. január 10., hétfő 16:18

Terjedelmes budapesti riportban foglalkozott hétfői számában a Financial Times Deutschland (FTD) a magyar médiatörvénnyel és annak a szerkesztőségekre gyakorolt hatásával.

A német gazdasági és üzleti napilap munkatársa, Claus Hecking beszámol a "hallgatási szünet" miatt állásából felfüggesztett rádiós újságíró esetéről, valamint egy népszerű tv-műsorvezetőnőről, aki újabban csak gyerekműsorokban látható. Fölkereste a Népszabadság és a Népszava szerkesztőségét, ahol Vörös T. Károly és Dési Gábor (sic!) (Dési János, a lap szerkesztőbizottságának a tagja) rezignáltan nyilatkoztak neki. Előbbi szerint a kormány egyhamar nem fogja visszavonni a médiatörvényt, ezért az újságírók kénytelenek az új jogszabályoknak megfelelően dolgozni.

"Éppen ebben rejlik a veszély - írja Hecking. - Ha az új előírások beszivárognak az újságkészítők, a portálszerkesztők, a rádiós és televíziós újságírók hétköznapjaiba. Ha egyre nagyobb lesz a félelem az állami szankcióktól vagy a gazdasági veszteségektől. Ha nap mint nap erősödik az öncenzúrára való hajlam."

Dési szerint az új törvény elsősorban a kereskedelmi adók ellen irányul. "Mi közismerten a kormány ellenfelei vagyunk, így nincs mit veszítenünk. A magánkézben lévő rádió- vagy tv-csatornák esetében azonban a főszerkesztő alighanem azt mondja majd: 'Inkább ne legyen olyan kritikus (a műsor)'. Elvégre sok pénzről van szó: az állam a legfontosabb hirdető" - fogalmazott.

Hogy az olló gondolata mennyire ott munkál a fejekben, azt a német tudósító szerint jól példázta a csütörtöki budapesti rendezvény, amikor Magyarország átvette az EU soros elnökségét Belgiumtól. "A kamerák filmezték, amint Orbán a rendezvény előtt megtekintette a dísztermet, és rendezői utasításokat adott. Ekkor néhány férfi odalépett a ZDF televízió szerkesztőihez, és arra utasították őket, hogy ne kerüljenek adásba ezek a felvételek. Ezt Orbán ugyanis nem szeretné. Az önkéntes cenzorok azonban nem a miniszterelnök munkatársai voltak, hanem a magyar állami televízió emberei" - írja Hecking.

A riportban Hecking megszólaltatja Udo Branahl német médiajogászt, aki szerint a legnagyobb veszélyt a médiatörvény homályos szövegezése rejti magában. "A törvény roppant ködös megfogalmazásokat kapcsol össze kiszámíthatatlan büntetésekkel" - állította a dortmundi műszaki egyetem professzora. Egyetlen újságíró sem tudhatja, hol húzódik a vörös vonal. "Ez pedig arra késztetheti az embereket, hogy inkább egy kevésbé veszélyes változatot válasszanak, vagy pedig ejtsék a témát" - tette hozzá.

A Népszabadság ennek dacára folytatni akarja a küzdelmet, mégpedig egyértelmű hírsztorikkal. "Ez pedig nehéz lesz" - írja Hecking. A lap a minap adta hírül, hogy a kormány olyan céget bízott meg a média ellenőrzésével, amelyben üzletrésze van az egyik miniszter rokonának. Nyomban feljelentés érkezett az újság ellen. A cikk nem volt kiegyensúlyozott - hivatkozott a feljelentés a az új médiatörvényre. Vörös T. Károlynak a következő hetekben sok bátorságra lesz szüksége. És jó ügyvédekre" - fejeződött be a Financial Times Deutschland budapesti riportja.