rss      tw      fb
Keres

EU-elnökség - A romániai sajtó a magyar kormánypolitikáról az EU-elnökség tükrében

MTI 2011. január 10., hétfő 11:50

Az európai elnökség tükrében vizsgálta a magyar kormány politikáját hétfőn a romániai sajtó.

Az Adevarul című bukaresti napilap egész oldalas, fotóval ellátott írást közöl "Magyarország, EU-elnökség: pálinka és gulyás" címmel. Az alcímben az olvasható: Orbán Viktor javítani szeretné az országáról kialakult képet.

A lap szerint a magyar elnökség idején rendezendő tizenhat informális miniszteri találkozó, 260 hazai és nemzetközi konferencia jó alkalmat teremt Magyarország számára, hogy a delegációknak bemutathassa a magyar specialitásokat, beleértve a hagyományos magyar élelmiszereket és borokat.

A kis költségvetés ellenére Orbán Viktor nagy terveket sző mind országos, mind nemzetközi téren - írja az Adevarul. A Lisszaboni Szerződés érvénybelépése után csökken ugyan a soros elnöki tisztség szerepe - áll a cikkben -, de a Fidesz szeretné kihasználni az alkalmat, hogy javítsa Magyarország arculatát a világban.

A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) ismét bíráló vezércikket közölt a magyar kormány politikájáról. A médiatörvényt érintve a szerző megállapítja: most már a nyugatiak is látják, hogy Orbánék nem állták ki a demokrácia vizsgáját.

Európának – soros elnökség ide vagy oda – sürgős teendője visszahozni Magyarországot a normalitás, a demokrácia világába - szögezi le a cikk írója, aki szerint olyan szabályrendszert kell kidolgozni, amely kötelezi a tagállamokat a demokratikus normák betartására. A médiatörvény visszavonatása vagy gyökeres átíratása után az EU következő próbatétele és feladata az új alkotmány kontrollja lesz - állapítja meg a lap.

"Bízzunk benne, hogy az ország a mostani rémálomból, a megaláztatásokból visszatér az európai mederbe, a duhaj politizálást mielőbb felváltja az érett, felelős, az európai értékeket előtérbe helyező, a nemzeti gőzt és populizmust háttérbe szorító önmérséklet" - olvasható az ÚMSZ vezércikkében.