rss      tw      fb
Keres

Belga lap a Fidesz alkotmányterveiről

MTI 2011. január 10., hétfő 11:11

Az Európai Unió soros elnökségének betöltése közben kíván új alkotmányt elfogadtatni a Fidesz - írta hétfőn megjelent cikkében a La Libre Belgique című belga napilap.

A jobboldal víziója hamarosan ércbe öntetik címmel megjelent írásban Sabine Verhest úgy vélte, „Orbán Viktor és pártja szemlátomást szeret játszani a tűzzel”. Miután a médiatörvény ellentmondásos új rendelkezéseivel felhevítették a kedélyeket, a miniszterelnök közlése szerint áprilisban új alkotmányt szándékoznak elfogadtatni. Merész tervről van szó – vélte az EU-párti, a középtől némileg jobbra állónak tekintett brüsszeli lap –, „tudván, hogy egy ilyen reform, egy politikailag olyan jelentősen megosztott országban, mint Magyarország, könnyen tüzet gyújthat Budapesten, és visszahatásképpen beszennyezheti az ország uniós félévét”.

A cikk kiemelte azt is, hogy a miniszterelnök a politikai enyhülést feltételnek tartja az elnökség sikeréhez. "Nem szabad, hogy egy rossz politikai vita árnyékot vessen az elnökségre" - idézte őt a lap.

A La Libre Belgique leírja, hogy az alkotmány hivatalosan még mindig 1949-ből dátumozódik. "Új alkotmányra van szükség, amelyet demokráciában fogadunk el" - idézte ismét Orbán Viktort.

A cikk ismertette Schmitt Pál köztársasági elnök elképzeléseit is, aki szerint a generációk szolgálatában álló alaptörvényre van szükség, amely "szilárd keretet tud biztosítani a gazdasági fejlődéshez és a változásokhoz", és amely utal a kereszténységre, a családok védelmére, a nemzeti nyelv védelmére, az egészséges élethez és sporthoz való jogra, valamint az egész életen át tartó képzés fontosságára.

A témával foglalkozó eseti bizottság már közzétette a szöveg első vázlatát - jelezte a belga újság. Ez szerinte "lényegében a Fidesz nézeteit tükrözi".

Idézte a cikk Bárándy Gergelyt (MSZP) is, aki szerint az új alkotmány "semmilyen konszenzust nem tükröz, hanem minden kényes kérdésben a kormánypárt nézőpontját" jeleníti meg. Schiffer Andrástól (LMP) a lap azt a megjegyzést idézte, hogy az elképzelés a "cinizmus csimborasszója", és a konzervatív többség jelenlegi érdekeit szándékozik bebetonozni vele.

(http://www.lalibre.be/actu/international/article/634903/la-vision-de-la-droite-bientot-coulee-dans-le-bronze.html)