rss      tw      fb
Keres

Die Welt: Csattanós pofon Orbánnak – Magyarország időt akar nyerni

Galamus, 2011. január 9., vasárnap 10:23

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke szeret harciasan fellépni, írja szombati cikkében a Die Welt online. Nem fog „reszkető térdekkel” meghajolni a külföldi bírálók előtt – hirdette mát hetekkel ezelőtt, amikor az új magyar médiatörvény feletti nemzetközi felháborodás vihara kezdődött. Később azonban Orbán kénytelen volt megbánóan visszafelé evezni, és belátni, hogy túlfeszítette a húrt. A kívülálló pozícióját, amelybe a hatalompolitikus a nagy uniós partnerekkel, Németországgal és Franciaországgal szembeni kritikáival manőverezte bele magát, Magyarország az EU soros elnökeként nem engedheti meg magának.

A jobboldali konzervatív hatalompolitikusnak megkövült arccal kellett eltűrnie, hogy José Manuel Barroso, az EU Bizottságának elnöke helyre tegye. „A sajtószabadság elve az EU-ban szent és abszolút érinthetetlen” – szónokolt Barroso a közös sajtóértekezleten az uniós és magyar zászlók tengere előtt. A nyilvánosság előtt Barroso nyomban hozzátette, hogy Orbán biztosította: kész változtatni a médiatörvényen, amennyiben az unió ezt követeli. A  diplomáciai parketten, ahol a nézeteltéréseket máskor a kulisszák mögött, csendesen simítják el, ez felér egy csattanós pofonnal.

Az EU Bizottsága nyilvánvalóan szükségesnek érezte Magyarország megrendszabályozását, hogy magakadályozza az uniót érő további károk bekövetkeztét. A múlt heti éles hangokkal és heves támadásokkal az EU a széthúzás képét mutatta, és ez külpolitikailag nagyon rossz hatással van, különösen az euróválság idején. „Magyarországnak a soros elnökség sikeréhez szüksége van a tagállamok és az uniós intézmények teljes támogatására” – figyelmeztetett Barroso. Ebben a félévben Magyarországnak kell közvetítenie és kompromisszumokat elérnie a 27 tagállam miniszteri tanácsiban, és ilyenkor nem lehet lövészárkokat ásni.

Az üzenetet a jelek szerint vették Magyarországon. Orbán már a soros elnökség első napjaiban beismert taktikai hibákat. Már az átadáskor összekuszálódott az Orbán által kibontott Európa-zászló anyaga: ez a nehéz kezdet valóságos jelképe a soros elnökségnek, amely tisztséget Magyarország első ízben tölti be.

Orbán azonban nem lenne Orbán, ha ilyen könnyen megadná magát. Az EU-nak tett engedményeivel a 47 éves kormányfő mindenekelőtt időt nyert. Vele együtt nem egy európai diplomata is azt reméli, egyszerűen kivárják a dolgot. Az EU Bizottságának ugyanis még néhány hónapra lesz szüksége, hogy megvizsgálja, összeegyeztethető-e a magyar médiatörvény az uniós szabályozással. Addigra véget érhet a magyar elnökség, és akkor már nem fognak ennyire figyelni Budapestre.

Majd kiderül, bejön-e ez a stratégia. Az Európai Parlament szociáldemokratáinak nem áll szándékában annyiban hagyni ezt. Szankciókat követelnek, amelyek odáig terjedhetnek, hogy Magyarországot megfosztják szavazati jogától az unióban. És összeütközésre készülnek a hónap végére, amikor a jobboldali-konzervatív Orbán majd bemutatja céljait az Európai Parlamentnek. A szociáldemokraták a német parlamentben is vitát akarnak nyitni a magyar médiatörvényről. És akkor ott van még a Magyarországon egyes ágazatok vállalataira kirótt különadó, amelyet nagyító alá vesz az EU Bizottsága, mert lehetséges, hogy hátrányos helyzetbe hozza a külföldi cégeket.

Orbán egyelőre harmóniát áraszt, s azt mondja, most kezdődik a magyar soros elnökség második, sikeres fázisa. És már víziói is vannak: „Magyarország ugyan nem tud csodát tenni, de ki tudja engedni a palackból az európai megújulás szellemét” – mondta.