rss      tw      fb
Keres

Javult a levegő minősége Veszprémben, a szmogriadó tájékoztatási fokozatát fenntartják

MTI 2011. január 9., vasárnap 9:26

Javult a levegő minősége Veszprémben a légszennyezettséget mérő műszerek szombati adatai szerint, de a szmogriadó tájékoztatási fokozata továbbra is érvényben van a megyeszékhelyen - tájékoztatta Nagy Attila, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi felügyelőség levegőtisztaság-védelmi laboratóriumának vezetője vasárnap az MTI-t.

Nagy Attila elmondta, hogy a szálló por koncentrációja az elmúlt 24 órában a tájékoztatási küszöbérték (köbméterenként 75 mikrogramm) alá csökkent, de az egészségügyi határértéket még meghaladja.

Hozzátette: Várpalotán erősen szennyezett a levegő, a szálló por koncentrációja (PM10) egy napja a riasztási küszöbértékeket is meghaladta, további intézkedésre két napos küszöbérték-túllépés esetén kerül sor.

Az önkormányzat szombaton rendelte el a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Veszprémben, mert a kisméretű szálló por koncentrációja két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, amelynek rövid idejű hatása veszélyt jelenthet a lakosság egyes, különösen érzékeny csoportjaira: a gyermekekre, időskorúakra, krónikus betegekre.