rss      tw      fb
Keres

EU-elnökség - Navracsics: az önkéntesség a szabadság megvalósulása

MTI 2011. január 8., szombat 14:04

Magyarország az Európai Unió soros elnökeként mindent megtesz az önkéntesség fontosságának tudatosításában, hiszen az a szabadság hétköznapokban történő megvalósulását jelenti - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szombaton, az önkéntesség európai éve alkalmából Budapesten rendezett szakmai konferencián.

Navracsics Tibor beszédében hangsúlyozta: az önkéntesség a levegőt jelenti a demokrácia számára, hiszen az csak addig létezhet, amíg szabad, a közösségért aktívan tenni akaró polgárok alkotják.

Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke előadásában kiemelte, az önkéntesség évének célja, hogy mindenki megértse: az unió több a vitatkozó politikusoknál, a közös valutánál vagy az egységes piacnál. Európát olyan polgárok alkotják, akik készek idejüket, erejüket és álmaikat is megosztani azért, hogy jobbá tegyék egymás életét - mutatott rá a bizottság alelnöke.

Navracsics Tibor szimbolikus jelentőségűnek nevezte, hogy az önkéntesség évére éppen Magyarország és Lengyelország soros EU-elnöksége alatt kerül sor. Mint mondta, ez a két ország rendkívül sok véráldozatot hozott a szabadság, valamint az európaiság értékeiért, és az egyik nagy álmuk teljesült, amikor csatlakozhattak az Európai Unióhoz.

A magyar igazságügyi miniszter szerint nem véletlen, hogy a totalitárius rendszerek mástól sem félnek jobban, mint az önkéntességtől, hiszen az a szabadság megvalósulását jelenti, vagyis azt, hogy az egyének szabadon megpróbálhatják gyarapítani a közjót, illetve elérni mások boldogságát, egyenrangúságát.

Kiemelte: Magyarországon sokat panaszkodunk arról, hogy mennyire megosztott a társadalom, ám az őszi nagy árvízek, illetve a vörösiszap-katasztrófa megmutatták, hogy az önkéntesség milyen gyorsan válhat országos méretűvé.

Az Európai Bizottság alelnöke szerint az összesen félmilliárdos lakossággal rendelkező Európai Unióban minden ötödik ember, vagyis mintegy 100 millió ember végez nap mint nap önkéntes munkát.

Viviane Reding hangsúlyozta: 2011-ben minden önkéntes munkát végző európait arra kérnek, hogy próbálja meggyőzni legalább két vagy három társát arról, hogy az önkéntesség nemcsak áldozatvállalást jelent, hanem legalább akkora mértékben a segítségnyújtás örömét is nyújtja.