rss      tw      fb
Keres

EU-elnökség - Osztrák lapok a magyar kormánypolitikáról

MTI 2011. január 8., szombat 12:03

Újabb kommentárokban foglalkoztak szombaton az osztrák lapok a magyar kormány politikájával.

A Der Standard című liberális napilap szerzője, Adelheid Wölfl felidézte, hogy Prőhle Gergely külügyminisztériumi helyettes államtitkár néhány hete osztrák újságírók előtt a német integrációs politika kudarcáról beszélve úgy fogalmazott: a modernitás semmit sem oldott meg. Idézte Orbán Viktor miniszterelnököt is, aki nemrég a médiatörvénnyel kapcsolatban azt mondta: álmában sem merül fel a törvény megváltoztatása és nem hajlandó remegő térdekkel reagálni a parlamenti vitákra vagy a nyugati visszhangra.

A cikk írója úgy látja, a Fidesz-kormány "tudatosan helyezkedik a Nyugattal és értékeivel ellentétes álláspontra". "Ez egyértelmű irányváltást jelent. Mostanáig a kelet-európai országok semmit sem akartak jobban, mint lassan beleolvadni a nyugati Európa-felfogásba" - tette hozzá.

Most megváltozott a helyzet: Magyarország úton van a korábbi politikai értelemben vett Kelet felé. Az autoriter habitust, amitől az ország épp elég sokáig szenvedett, nem bélyegzik demokráciaellenesnek, hanem a gazdasági és a politikai válságból kivezető útként legitimálják - írta a Der Standard.

A sajtószabadságot és az EU belső piacát fenyegető veszély fényében tűrhetetlen a magyar kormány érzékenysége. Érzékenyen reagál (ugyanis) Orbán Viktor kormányfő minden, a médiatörvényt és az elsősorban a külföldi konszerneket érintő különadóval kapcsolatos nemzetközi bírálatra - írta egyebek között a konzervatív Die Presse.

Egy külső ellenség belpolitikailag mindig hasznos ugyan, mert szorosabbra zárja a sorokat, de egy soros EU-elnök esetében elviselhetetlen ez a "szenvedélyes színjáték". Ugyanis nem lehet szó primitív beavatkozásról, amikor Magyarország előidézi a sajtószabadság és az európai belső piac aláásásának veszélyét. Az Európai Bizottság vizsgálata a vitatott magyar politikai intézkedésekkel szemben igazolható, mert az Magyarország sok európai partnerét is érinti - állt a cikkben.

Orbán állításának, hogy Magyarországot hátrányos megkülönböztetés éri, mindenesetre egy vonatkozásban valós magja van: sajnos Brüsszel nem minden országgal szemben lép fel azonnal az alapjogok és a belső piaci szabályok megsértése miatt, ilyen például Franciaország és Olaszország esete - írta a Die Presse.

http://derstandard.at/1293370222106/EU-Vorsitz-Ungarns-Zurueck-in-den-Osten

http://diepresse.com/home/meinung/kommentare/623568/Der-Wahn-des-Verfolgers