rss      tw      fb
Keres

EU-elnökség - Harrach: Európa és Magyarország sorsa közös

MTI 2011. január 8., szombat 6:15

A kis- és középvállalkozások helyzetének javítását és a romaintegrációt emelte ki a magyar uniós elnökség feladatai közül Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője az MTI-nek.

"Európa és Magyarország sorsa közös, Európa szekere is kátyús úton halad, de mi kátyúink mélyebbek, és az út egyik oldalán sűrűsödnek" - fogalmazottfogalmazott a kormánypárti politikus.

Hozzátette: a kontinensnek és Magyarországnak is megújulásra van szüksége, ez pedig célratörő és bátor vezetőt igényel.

A kereszténydemokrata politikus reményének adott hangot, hogy a félév végén valóban egy erős Európa kormányrúdját adják majd át, s azok a célok és hangsúlyok, amelyeket megfogalmaztak, megvalósulnak, illetve érvényesülnek.

Harrach Péter fontosnak tartotta, hogy az uniós elnökségi program az emberi tényezőre épül.

A korábban megfogalmazott négy célkitűzés közül az első - a növekedés és foglalkoztatás - olyan hosszú távú kezdeményezéseket tartalmaz, amelyek meghatározóak az említett megújulásban, és irányváltásban.

Ezek közül kiemelte a kis és középvállalkozások helyzetének javítását. Jó lenne, az esélyegyenlőséget itthon is javítani a multinacionális vállalatokkal szemben.

Külön szólt a demográfia és a családpolitika hatásáról a foglalkoztatásra. "Naivitás lenne azt hinni, hogy félév elég arra, hogy a liberálisok családbarátokká váljanak, de ha egy lépést teszünk ebbe az irányba, az is elég lesz" - mondta Harrach Péter.

A KDNP frakcióvezetője a romaintegrációról azt mondta, hogy kezelése a Gyurcsány-korszakban kudarcot vallott. A kérdés fontossága feltételezi az empatikus és normakövetésre ösztönző megközelítést - mutatott rá, hozzátéve: a jelenlegi magyar vezetéstől ez várható.

Harrach Péter azt mondta, még egy reménye van az elnökség idejére; az, hogy halkabb lesz a hangjuk azoknak, akik az időszak kezdetén a médiatörvény kapcsán keltett hisztériával súlyos károkat okoztak Magyarországnak.