rss      tw      fb
Keres

A Somogy megyei főügyészséghez került a Pécsi Egyházmegye ügye

MTI 2011. január 7., péntek 14:37

Somogy megye folytatja a nyomozást a Pécsi Egyházmegyét érintő, különösen nagy értékre elkövetett csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt indított ügyben - tájékoztatta a Legfőbb Ügyészség döntéséről Fekete Róbert, a Somogy Megyei Főügyészség ügyésze pénteken az MTI-t.

Mint arról az MTI korábban hírt adott, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a püspökséggel ápolt jó kapcsolatára hivatkozva kérte kizárását a nyomozásból.

Az ügyészség - névtelen feljelentés alapján - október végén rendelte el a nyomozást. Fekete Róbert nem kívánta megerősíteni azt az értesülést, miszerint az ügyben újabb, immár névvel vállalt feljelentés is született, feljelentőről ugyanis nem adhat tájékoztatást.

Az első feljelentésről elsőként az index.hu adott hírt. Az internetes portál cikke szerint a püspökségen Mayer Mihály gyakorolja a munkáltatói jogokat, a gazdasági tevékenységet pedig a Fény Kft.-be szervezték ki, ennek vezetője Wolf Gyula. A cég milliárdos befektetéseket hajtott végre. Ilyen volt a Szent János Hotel kialakítása Mohácson, de a Pécs belvárosában működő ingatlanokra, így a pécsi püspöki palotára is sok pénzt költöttek. Szekszárd önkormányzatával 300 milliós ingatlan-adásvételi szerződést kötöttek - tette hozzá a hírportál. Az index.hu közlése szerint a mohácsi beruházással egyidejűleg komoly vita zajlott a Szent Mór iskolaközpont vezetőjével és tantestületével. Mayer püspök felmondott az iskolaközpont vezetőjének, majd megpróbálta felszámolni az iskola külön gazdálkodását.

Ebben az ügyben a hírportál szerint azért is eljárás indulhat, mert a püspökség olyan könyvvizsgálói jelentést készíttetett, amelynek alapján a püspök felléphetett az igazgató ellen. Mint írták, a feljelentés szerint a püspöki megrendelésre készült szakértői vélemény nagy valószínűséggel hamisított jegyzőkönyvön alapul. Az Index értesülései szerint az ügyben magánokirat-hamisítással, állami támogatások elsikkasztásával, nagy összegű csalás bűntettével és valótlan tartalom hitelesítésére való rábírás bűncselekményével is megvádolták az egyházi vezetőt.

A Pécsi Egyházmegye az Index cikkére reagálva tagadta, hogy vezetői bűncselekményt követtek volna el, az ezt állító feljelentőkkel szemben jogi lépéseket helyezett kilátásba.