rss      tw      fb
Keres

A bűz csiholója

                 Illés Mátyás


Azt hittem álmodok, amikor a Magyar Hírlap január 4-i számában elolvastam Bayer Zsolt „Ugyanaz a bűz” című veretes irományát. Megírhatta volna, hogy nem ért egyet a médiatörvény hazai és külföldi bírálóival. Ehelyett a mindenkori baloldal ellen alkotott egy undorító röpiratot, melyben a 19-es Tanácsköztársaság utáni eseményeket teljesen értelmetlenül összemossa a sajtószabadságról jelenleg folyó vitákkal. Firkálmányának csúcspontján vitéz nagybányai Horthy Miklós egyik tömeggyilkos tiszti különítményének gyilkosságait kevesli. Idézem: „Sajnos nem sikerült mindet beásni nyakig az orgoványi erdőben…” Ezzel a mondatával a nyilas hordák rémtetteivel szinte egyenértékű, történelmünk egyik leggaládabb vérengzését dicsőíti. Ilyet épelméjű újságíró nem enged meg magának!

A MH is beszámol arról, hogy Kalmár Szilárd, a Zöld Baloldal elnöke a médiahatóságnál feljelentette Bayer Zsoltot. A lap azonnal védelmébe vette a nagykorú szerzőt. Fő érvelésével, hogy a médiatörvény szerint „az írott és internetes sajtót érintő szankciók csak a július 1-je után megjelent publikációkra alkalmazhatók”, tulajdonképpen elismerte, hogy Bayer alaposan túllőtt a célon.

De mindentől függetlenül úgy gondolom, nem kell Bayert megbüntetni! Az indokaimat pontokba szedtem.

1. Elég büntetése a sorsnak, hogy ő Bayer Zsolt! Nem lehet könnyű ilyen vadállati indulatokkal emberbőrben élni.

2. A normális emberek többsége végig sem olvassa az irományt.

3. Ha mégis, mindössze Bayer eltorzult gondolatvilágáról kap képet.

4. Barátai, jóakarói előbb-utóbb úgyis azt javasolják majd, hogy forduljon szakemberhez, ami talán javulást hozna.

5. A médiatanács esetleges elmarasztaló ítéletétől pozitív eredmény nem várható, viszály keletkezne a Fideszen belül, ami az ország közhangulatát tovább rontaná! (Vagy talán javítaná?)

6. Részben hasznos írás, mert a kormány politikáját helyeslők kijózanodását serkenti!

7. Néhány év múlva az újságíró akadémián írásait, stílusát mint követésre nem javasoltat fogják oktatni.

8. A hazánkat ért bírálatokat – hiszen jelenleg a világ reflektorfényében vagyunk –  semmilyen retorzióval nem lehet kivédeni! A szégyenünket viselni kell!


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!