rss      tw      fb
Keres

Médiatörvény - Lambsdorff egyértelmű állásfoglalást kér Barrosótól

MTI 2011. január 6., csütörtök 12:38

A német liberális párt (FDP) európai parlamenti képviselője csütörtökön felszólította az Európai Bizottság elnökét, hogy foglaljon egyértelműen állást a magyar médiatörvénnyel kapcsolatban.

A Frankfurter Rundschaunak nyilatkozó Alexander Lambsdorff kijelentette: a brüsszeli bizottság nem vonulhat vissza egy hosszadalmas jogi vizsgálat mögé. Világos szavakkal fel kell szólítania a magyar kormányt, hogy változtassa meg a törvényt.

A szociáldemokrata párthoz közel álló német újság emlékeztet arra, hogy pénteken kerül sor az EU soros elnökségének hivatalos átadására Budapesten. Ebből az alkalomból mind a 27 EU-biztos ott lesz a magyar fővárosban. "Az eseményre azonban árnyékot vet a vitatott magyar médiatörvény; ennek értelmében olyan felügyeleti szervet hoznak létre, amelynek kizárólag Orbán párthívei a tagjai. Az Európai Parlament több képviselője és egyes kormányok tagjai szerint az Európai Bizottság nem elég egyértelműen foglalt állást ez ellen" - írta a Frankfurter Rundschau.

Lambsdorff a lapnak nyilatkozva úgy vélte, "ha egy uniós tagjelölt ilyen törvénnyel érkezne, elutasítanák" a csatlakozási kérelmét. Emlékeztetett arra, hogy az EBESZ és több európai kormány bírálta a törvényt. Ezért a brüsszeli bizottság "nem viselkedhet úgy, mint egy jegyzői iroda. (A bizottság) politikai szerv, és a törvényt is politikailag kell megítélnie".

Az FDP-képviselő szerint ha az Orbán-kormány megmakacsolja magát, akkor "komolyan el kell gondolkodni a szankciókon, a 7. cikk alapján". Lambsdorff úgy vélte, hogy a szankciókkal való fenyegetés "széles körű egyetértésre" találna az Európai Parlamentben.