rss      tw      fb
Keres

Médiatörvény: Franciaország is módosítást kér

MTI 2011. január 04., kedd 11:39

Franciaország azt szeretné, hogy "módosítsák" az új magyar médiatörvényt - jelentette ki kedden a francia kormány szóvivője, aki a France Inter rádiónak adott nyilatkozatában az AFP hírügynökség ismertetése szerint azt is mondta, hogy a törvény szövege, amelyet már mások is bíráltak az Európai Unióban, "a sajtószabadság súlyos csorbulását" jelenti.

Francois Baroin rádiónyilatkozatában úgy vélekedett, hogy "a Magyarországon kialakított eszközrendszer igen látványos (...) a sajtószabadság mélyreható megváltoztatását jelenti, és nyilvánvalóan tagadhatatlan, hogy Franciaország – az unió más országaihoz hasonlóan – azt szeretné, hogy ezt a szöveget módosítsák".

Ez a törvény „nem összeegyeztethető annak a sajtószabadság-eszmének az alkalmazásával, amelyet az európai szerződések mindegyike érvényesnek tekint” - mondta Baroin.

„A francia álláspontnak, amelynek a kormány nevében ma hangot adok, (és) valamennyi európai uniós tagállam álláspontjának kellően határozottnak kell lennie politikai és diplomáciai téren ahhoz, hogy a magyar kormány uniós elnöksége nyugodtabb lehessen ennek a szövegnek a zárójelbe tételével” - mondta a kormányszóvivő, a napokban kezdetét vett magyar uniós elnökség kapcsán.

A január 1-jén életbe lépett új magyar törvény – mint az AFP írja – 730 ezer euróig terjedő büntetés kiszabását irányozza elő a rádió- és televíziós csatornákra „a közérdek, a közrend és a közerkölcs veszélyeztetése” vagy „elfogult tájékoztatás” esetén, anélkül, hogy világosan meghatározná, mit kell ezen érteni.

A jogszabály azt is lehetővé teszi az új médiahatóság számára, hogy forrásaik kiadására kényszerítse az újságírókat a nemzetbiztonságot érintő kérdésekben.

Az Európai Bizottság hétfőn „kétségeit” fejezte ki a magyar törvény ügyében, egyebek közt a médiahatóság függetlenségével kapcsolatban, s részletes tájékoztatást kért Budapesttől - írta a francia hírügynökség.