rss      tw      fb
Keres

Matematika rulez! 2.

                 Nyíri András


Egyik korábbi írásomban, amikor még csak a médiatörvény tervezete volt nyilvános, írtam egy glosszát az egyik paragrafus értelmezésének képtelenségéről. Azt gondoltam, hogy ezt a parlamentben is észreveszik, és a megjelenő törvényben már egy értelmes változat lesz olvasható. Tévedtem.

20. §
(3) A közszolgálati médiaszolgáltató lineáris audiovizuális médiaszolgáltatása évi teljes műsoridejének
a) több mint hatvan százalékát európai művek,
b) több mint felét magyar m
űvek,
c) több mint harmadát t
őle független műsorkészítővel készíttetett, vagy független műsorkészítőtől beszerzett, öt évnél nem régebben készült művek,
d) több mint negyedét t
őle független magyar műsorkészítővel készíttetett, vagy független magyar műsorkészítőtől beszerzett, öt évnél nem régebben készült művek
bemutatására köteles fordítani.

Ez a paragrafus és a (3) bekezdése alkalmas arra, hogy a közszolgálati médiaszolgáltatót, ha úgy akarják, mindenképpen megbüntethessék. Rövid fejszámolással igazolhatjuk az előbbi feltételezést. Ha a teljes műsoridő több mint hatvan százaléka európai, akkor ötven százaléka már nem lehet magyar. Büntetés. Ha a teljes műsoridő ötven százaléka magyar, akkor a hatvan százaléka már nem lehet európai. Büntetés. Ha a Hatóság a törvény szerint szeretne eljárni, büntetnie kell. Ha a médiaszolgáltató a törvény szerint szeretne eljárni, akkor föladja.

Természetesen lehetett volna értelmesen is megfogalmazni a törvényt. Például így:

(3) A közszolgálati médiaszolgáltató lineáris audiovizuális médiaszolgáltatása évi teljes műsoridejének
a) több mint a felét magyar művek,
b) a fennmaradó kevesebb mint a felének több mint hatvan százalékát európai művek

vagy így:

a) felét magyar művek
b) harminc százalékát európai művek…
bemutatására köteles fordítani.

Ebben az esetben azonban a Hatóságnak komoly számolással kellene töltenie a drága idejét, és nem jutna elég energia az amerikai rapperek folyamatos monitorozására.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!