rss      tw      fb
Keres

Árvíz-belvíz - Folyamatosan apadnak a Körösök

MTI 2011. január 4., kedd 11:28

A Körösök teljes vízrendszere apadó tendenciát mutat, kedden délután elsőfokúra mérsékelik az árvízvédelmi készültséget a Hortobágy-Berettyón Árvízkapunál - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az MTI-vel kedden.

A tájékoztatás szerint a vízügyi szervezet 340 kilométer hosszúságú védvonalaiból 65 kilométeren másodfokon, 124 kilométeren pedig a legalacsonyabb szinten védekeznek.

A kedd reggeli órákban másodfokú riasztás a Hármas-Körös alsó szakaszán, elsőfokú pedig a Berettyón, a Sebes- és a Hármas-Körös alsó szakaszain volt érvényben.

Az igazgatóság működési területén változatlanul közel 623 négyzetkilométer a belvízzel elöntött területek nagysága. A tíz belvízvédelmi szakaszból továbbra is kettőben a legmagasabb szinten, hétben másodfokon, egyben pedig első fokon védekeznek.

Egy nap alatt a szivattyútelepek 4 millió köbméter vizet emeltek át a főbefogadó folyókba és csatornákba. December elseje óta már több mint 204 millió köbméter vizet szivattyúztak el.

A 19 védekező önkormányzat közül Kétsoprony elsőfokúra csökkentette a belvízvédelmi készültséget, így nyolc településen másodfokon, 11 helyen pedig első fokon védekeznek az elöntések ellen.

Az árvízvédelmi és belvízvédelmi munkálatokban az elmúlt 24 órában 440-en vettek részt.

A meteorológiai előrejelzések alapján a következő napig csapadékra nem kell számítani a Körösök vízrendszerében, a levegő hőmérséklete pedig fagypont körül alakul.