rss      tw      fb
Keres

EU-elnökség - Médiatörvény - Tagesspiegel-cikk Magyarországról

MTI 2011. január 3., hétfő 16:05

A magyar EU-elnökséggel és a médiatörvénnyel foglalkozik hétfői számának vezércikkében a német főváros tekintélyes liberális újságja, a Der Tagesspiegel.

Hermann Rudolph, a lap szerkesztőbizottságának tagja megállapítja: az Európai Unió soros elnöksége előrelendítheti bizonyos kérdések megoldását. Magyarország például kiemelten kíván foglalkozni a roma kérdéssel és a Duna-térség stratégiájával. Az elnökség azonban jelentősen hozzájárulhat a közösségről kialakult képhez. Ezáltal pedig Magyarország mint európai tényező kerül a látómezőbe, ami rendjén is van.

"Az új médiatörvény ugyanis csak a legutolsó lépése annak az európai demokráciával szembeni kihívásnak, amely 2010 tavasza óta a Kárpát-medencei országban kirajzolódik - folytatódik a cikk. - Orbán Viktor miniszterelnök váratlan döntésekkel és szokatlan szigorúsággal arra használta ki az akkor megszerzett kétharmados többséget, hogy felszámolja és aláássa a demokratikus ellenőrzés mechanizmusait. Nem kétséges, hogy alapos munkát végez. Viszont a polgároknak arra a többségére támaszkodhat, amely erős emberre és nemzeti hozzáállásra vágyik. Azt is látni kell persze, hogy Orbánnak ég a lába alatt a talaj. Annak érdekében ugyanis, hogy az országot kivezesse az adósságcsapdából, kalandos, inkább 'balos' dirigista intézkedésekhez folyamodott. Ez problémákat okozhat neki: nemrég egy sor beruházó frontot nyitott ellene."

Rudolph a továbbiakban idézi a Pester Lloyd szerzőjét, aki "konzervatív forradalomként" jellemezte Orbán stratégiáját. A Der Tagesspiegel cikkírója szerint "ennek a fogalomnak Európában, főleg Németországban, fatális kicsengése van. A két világháború közötti időszak tekintélyelvű politikájára utal, amikor Európában összefogtak a demokráciát aláásó erők, míg végül az a szélsőségesek karmaiba került. A tegnap Európája nem a ma Európája. Ám egy ilyen politika láttán Európa nem maradhat közömbös" - vélte a berlini újság cikkírója.

Mit tehet hát Európa? A szankciók, amennyiben egyáltalán lehetségesek, hosszadalmasak, és aligha vezetnek célra. "Orbán diadalmenetének körülményei is arra utalnak, hogy kihívást jelentenének a nemzeti dacnak. Az Európai Bizottságnak persze meg kell vizsgálnia, mennyiben sérti az európai jogot Orbán rabiátus gazdaság- és pénzügyi politikája. Segítséget csak az jelenthet, ha az európaiak reagálnak a Magyarország által választott különútra. Most kell megmutatkoznia, hogy létezik-e olyan európai nyilvánosság, amely méltó erre a névre. Magyarországnak pedig, amely évszázadokon át fontos része volt a földrész történelmének, meg kell mutatnia, hogy joggal tartozik az Európai Közösséghez" - zárta írását a berlini Der Tagesspiegel.