rss      tw      fb
Keres

Osztrák lapok a magyar médiatörvényről és az uniós elnökségről

MTI 2011. január 3., hétfő 14:22

A magyar kormány politikájával, a médiatörvénnyel és az európai uniós elnökséggel foglalkozó írásokat közöltek hétfőn osztrák lapok.

A Profil című hetilap budapesti tudósítója hosszú írást közölt a magyarországi eseményekről. A kormány hét hónap hivatali idő után arra készül, hogy felülvizsgálja a húsz évvel ezelőtti átmenetet a diktatúrából a demokráciába, alkotmánymódosításokkal demokratikus intézményeket és eljárásokat szüntet meg, vagy fordít a visszájára, és "Európa közepén, lépésről lépésre, céltudatosan és hatalma tudatában vezéri elvre épülő államot (Führerstaat) hoz létre Orbán Viktor személye körül" - írta a szerző, Gregor Mayer. "Képes-e Magyarország egyáltalán még hitelesen képviselni az EU-t?" - tette fel a kérdést.

Brüsszeli vélemények szerint Magyarország első európai uniós elnökségét nem fogja fényesen ünnepelni, hanem megpróbál, amennyire lehet, "a kritika golyózápora elől fedezéket keresni". De minden bizonnyal ez sem lehet megoldás - vélekedett.

A nyelv, "amelybe a miniszterelnök és pártbeli társai demokrácia-leépítésüket öltöztetik", "átkozottul hasonlít az orwelli újbeszédre" - fogalmazott, George Orwell brit író 1984-as antiutópiájára utalva. Példaként hozta fel többek között Orbán Viktornak "a választófülkékben lezajlott forradalomról" szóló kijelentését és hogy a Nemzeti együttműködési nyilatkozatban "a nemzeti együttműködés rendszerének" felépítése szerepel.

A szerző úgy látja, az EU-ban sehol sem biztosít magának az állam olyan erőteljes beavatkozási lehetőséget a média tevékenységébe, mint Magyarországon. A médiahatóság nem csak a televíziót és a rádiót, hanem a nyomtatott sajtót és az internetet is felügyeli. A hatóság minden médiavállalatot "drákói bírsággal romba dönthet". A bírság kiszabásának feltételeit elnagyoltan határozták meg. A szabályozás "hemzseg a gumiparagrafusoktól, amilyenekkel egyébként csak diktatúrák töltik meg a törvénykönyveiket" - írta.

A cikk kitér a közszolgálati média átalakítására is. Állítása szerint "nagy tisztogatások várhatók", s "az igazgatói szinteket máris válogatott Fidesz-káderekkel vagy pedig szélsőjobboldaliakkal töltötték meg".

Hogy mire szolgál valójában ez az "óriási túlszabályozás és gleichschaltolás", a szerző szerint kiderül Szalai Annamáriának, az NMHH elnökének a tihanyi médiakonferencián tett kijelentéséből, miszerint a szólás-, a sajtószabadság már nem öncél, hanem a közösség érdekét, a társadalom integritását szolgálja az új szabályozásban. Belénessy Csaba, az MTI új vezérigazgatója a dolgozók "fejébe verte": "egy közszolgálati újságíró nem lehet a kormány ellensége".

(A 168 Óra című hetilapnak nyilatkozva Belénessy Csaba így válaszolt a kérdésre, hogy mit jelent lojálisnak lenni a kormányhoz: Egy közszolgálati újságíró nem lehet a kormány ellensége, nem kérdőjelezheti meg a szabadon választott kabinet hatalmát. Az nem megy, hogy elfogadjuk a tisztséget, majd szembeszegülünk a megbízóval. - a szerk. megjegyzése)

A szerző szerint "a külföldi újságírókat is szívesen elhallgattatnák", de az EU-s Európában aligha elképzelhető a kiutasítás vagy beutazási tilalom elrendelése.

A "botrányos" médiatörvényen túl is szoros figyelemmel kellene kísérnie az EU-nak Magyarországot - írta a szerző. Úgy látja, Orbán Viktor miniszterelnöknek nincs hihető gazdasági koncepciója, ellenben megígérte, hogy nem vezet be új terheket vagy igazi reformokat. A következő időszakban a magán nyugdíjpénztárakból és a különadókból fog élni a kormány, de "ezt a zsákmányt valamikor felélik majd". "Ekkor Orbán ahhoz az eszközhöz fog nyúlni, amivel a legjobban bánik: a tömegek mobilizálásához, hiszterizálásához, radikalizálásához" - tette hozzá.

Mayer az úgynevezett Trianon-törvényt és az állampolgársági törvény módosítását példaként hozva úgy véli, a miniszterelnök "burkoltan határrevizionista" politikájával a tűzzel játszik a térségben. A szomszédságban a magyar hegemóniatörekvések bizonyítékaként értékelik, hogy a készülő új alkotmány a tervek szerint utalna a Szent Koronára, "mint a magyar állam folytonosságának jelképére". "Mintha nem lenne elég, hogy a saját háza táján tanúsított autoriter manírok miatt szégyenpadban ül az EU-elnökség alatt, hamarosan a régió rendbontójának a címkéje is ráragadhat Orbán Magyarországára" - írta az osztrák tudósító a Profil című hetilapban.

"Orbán nem Lukasenka" címmel közölt kommentárt a Die Presse című napilap. A jelek szerint eddig minden külföldi kritika lepergett Orbán Viktorról, az Európai Tanács új elnökéről, de annak, hogy "közép-európai Pinochetnek" nevezik vagy hogy Vlagyimir Putyinnal vagy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel hasonlítják össze, biztosan nem fog örülni - írta a konzervatív napilap munkatársa, Burkhard Bischof.

Egyértelmű, hogy a külföldi újságírók az "új, korlátozó médiatörvényre" összpontosítanak. Sokkal jobban fog azonban fájni az elnökséget betöltő országnak, ha nagy külföldi vállalatok elkezdenek mozgósítani a különadók ellen - írta a Die Presse.

"Orbán Viktor persze nem egy Lukasenka. Annyira kívül minden civilizált és demokratikus kereten, mint a fehérorosz diktátor, mégsem tud és fog viselkedni". A minszki elnök, mint azt az elmúlt napokban tanúsított viselkedése mutatja, "egyszerűen becsavarodott". Ha most ismét csitító hangok szólalnának meg Európa fővárosaiban, miszerint türelmet kell tanúsítani Minszkkel szemben, az óriási szégyen volna. Az EU-nak most egészen szilárdan és következetesen össze kell fognia "a minszki ámokfutó" ellen, és ebben Orbán Viktornak is részt kell vennie - írta a Die Presse.