rss      tw      fb
Keres

Iráni atomprogram - Napok óta zárt ajtók mögött a festői Lausanne egyik luxusszállodájában


MTI 2015. március 31., kedd 21:32

Irán és a nagyhatalmak képviselői immáron hosszú napok óta éjt nappallá téve dolgoznak azon, hogy megállapodás szülessen a 12 éve tartó atomválság ügyében. A környezet minden bizonnyal kárpótolja őket a fáradozásokért, a tárgyalások helyszíne ugyanis a Genfi-tó partján található Beu-Rivage luxusszálloda, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a Francia Alpok havas hegycsúcsaira.

Az 1861-ben megnyitott, 168 szobás szállodában korábban már számos illusztris vendég megfordult, Victor Hugótól kezdve Nelson Mandelán és Coco Chanelen át Charlie Chaplinig. Zaire egykori diktátora, Mobutu Sese Seko 1996-ban több hónapot töltött a hotelban, és ez idő alatt állítólag egymillió dolláros számlát halmozott fel.

A Beau-Rivage-t most a hatok és Irán vezető diplomatái szállták meg, akiket a napokban olykor a zárt ajtókon kívül, a Genfi-tó partján is látni lehetett: John Kerry amerikai külügyminiszter például kerékpározással, míg a fehér tréningruhában lencsevégre kapott Vang Ji kínai külügyminiszter futással vezette le a megbeszéléseken felgyülemlett feszültséget. A kínai tárcavezető nyilvános sportolása nagy port kavart a kínai közösségi médiában: az ázsiai országban ugyanis a politikai vezetők magánélete állami titoknak minősül. Ernest Moniz amerikai energiaügyi miniszterrel a szálloda végében kialakított kikötő éttermének teraszán lehetett találkozni, a politikus lazának tűnt baseball-sapkájában és a Colombo hadnagy stílusát felidéző hosszú ballonkabátjában.

A maratoni találkozóktól, vitáktól és tárgyalásoktól megfáradt politikusoknak azonban a szálloda falain kívül az újságírók hadának ostromára is számítaniuk kell. A sajtó munkatársai minden egyes információmorzsára ki vannak éhezve, tekintettel arra, hogy a megbeszélések bizonyos kimenetele történelmi fordulatot is jelenthet a nemzetközi politikában.

„Önöknek nincsen életük?” - vágta oda hétfő este John Kerry a szálloda egyik éttermének bejáratánál fagyoskodó újságíróknak. „Az igazat megvallva önöknek jobb életük van, mint nekünk” - helyesbített mosolyogva az amerikai tárcavezető.

A humor a tárgyalásokról sem hiányzott. Az általában kimért és nyers Laurent Fabius francia külügyminiszter például azzal nevettette meg tárgyalópartnereit, hogy komoly képet vágva megjegyezte: „a légkör (itt) éppen olyan meleg, barátságos és nyugodt", mint amilyen jelenleg a Közel-Keleten.

A Beau-Rivage luxusszállóban ugyanakkor történtek ténylegesen baráti gesztusok: Ernest Moniz például ajándékot küldött az iráni atomenergia-ügyi szervezetet vezető Ali Akbar Szálehi napokban megszületett első unokájának. A két férfi jól ismeri egymást, hiszen az 1970-es években együtt tanultak a bostoni műszaki egyetemen (MIT).

A tárgyalások többi résztvevőjének is akadt már bőven alkalma egymás megismerésére, hiszen csak az utóbbi másfél évben számos helyszínen - többek között Genfben, Bécsben és New Yorkban is - találkoztak már.

„Egy igazi munkakapcsolat jött létre. Nem csupán a diplomaták közötti udvariaskodásról van szó (...)” - mesélte egy tárgyalásokhoz közeli forrás.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy nincsenek játszmák és blöffök ebben a gigantikus, 2013 óta tartó pókerpartiban. Ebből adódóan nem mindig ugyanaz a nyilvánosan és a „négy fal között” elhangzott nyilatkozatok hangneme.

Mohammad Dzsavád Zaríf szokása, hogy egész idő alatt mosolyog, akármilyen legyen is a tárgyalások hőfoka. Félelmetes tárgyaló, aki tökéletesen otthon van a nukleáris témában. Annyira, hogy egy diplomata elárulta, halálosan retteg, amikor főnöke, a miniszter kettesben marad az iráni kollégával...

Meg nem erősített hírek szerint ha a felek bármiben megállapodnak, az összes küldöttség az egyórányi autóútra lévő Genfbe utazik, hogy az ENSZ ottani székhelyén számoljon be az elért eredményről,