rss      tw      fb
Keres

Az igazságszolgáltatás akadályozásával vádolja a román parlamentet Iohannis


MTI 2015. március 31., kedd 20:30

A bukaresti parlamentet bírálta kedden Klaus Iohannis román államfő, mert szerinte az akadályozza az igazságszolgáltatást.

Iohannis a tavaly novemberi megválasztása óta eltelt első száz napot értékelte az elnöki hivatalban tartott, a televízióban is közvetített sajtótájékoztatóján.

Kijelentette: legfőképpen azzal elégedetlen, hogy a parlament több olyan ügyészségi kérést utasított el, amely parlamenti képviselők és szenátorok előzetes letartóztatására, illetve ellenük bűnvádi eljárás megindítására vonatkozott. Úgy vélte, hogy ez a parlamenti magatartás rontja Románia schengeni csatlakozásának esélyeit, amelyekkel kapcsolatban „mérsékelten derűlátó”. Szavai szerint Romániának van esélye, de nincs bizonyossága, hogy a közeljövőben megvalósulhat a schengeni integráció.

Kijelentette: a választók másfajta hozzáállást várnak el a politikusoktól. Közölte, hogy április közepe után ismét egyeztetni fog a pártokkal a kérdésben.

Azokra a bírálatokra válaszolva, amelyek szerint nem lép fel elég határozottan a kormány és a parlament bizonyos döntései ellen, Iohannis kifejtette: tartja magát ahhoz az elvhez, hogy visszaélésekre nem válaszolhat visszaéléssel, mert az nem vezet sehova. Az államfő ezzel Traian Basescu volt elnök konfrontatív stílusára utalt, elhatárolódva attól. Úgy vélte, elnöki működésének száz napja alatt már bizonyította, hogy sikerült a kampányban tett ígéretének megfelelően új stílust meghonosítania, amellyel „nem avatkozik bele olyan dolgokba, amelyek nem az államfőre tartoznak”.

Romániában a parlamenti mandátummal rendelkező jelenlegi vagy volt kormánytagok ellen csak akkor indíthat nyomozást az ügyészség, ha ehhez hozzájárulását adja a parlament. Emellett egy törvényhozót csak akkor vehetnek őrizetbe, vagy helyezhetnek előzetes letartóztatásba, ha ezt a törvényhozói testület szintén támogatja.