rss      tw      fb
Keres

Amerikaiak háborús bűnök vádjával beperlik a Hamász vezetőit


MTI 2015. március 31., kedd 20:28

Huszonhat amerikai állampolgár beperli a Hamász palesztin radikális szervezet vezetőit háborús bűncselekményekért, amelyeket szerintük az Izraellel szembeni tavalyi háborúban követtek el - jelentette be kedden az amerikaiakat képviselő izraeli szervezet.

A palesztin támadások áldozatainak családtagjait védő, Surat Hadin nevű izraeli szervezet szándékosan választotta a bejelentésre ezt a napot, mert Palesztina hivatalosan szerdától lesz a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) tagja, és mint ilyen el akarja érni, hogy az ICC háborús bűnök vádjával eljárást indítson az izraeli vezetők ellen - közölte az AFP hírügynökséggel Nicana Darsan-Leitner ügyvéd, az izraeli szervezet vezetője. „Nem ülhetünk tétlenül, meg kell védenünk magunkat. A palesztinok háborús bűncselekményeket követtek el. Nem csak az ICC-nek van joghatósága felettük, más törvényszékeknek is, például amerikaiaknak” - tette hozzá az ügyvéd.

A 26 amerikai állampolgár - akik között vannak izraeli állampolgársággal rendelkezők is - a terv szerint szerdán fordul az amerikai igazságügy-minisztériumhoz azzal a kéréssel, hogy indítson bűnügyi eljárást a Hamász vezetői ellen, amiért a Gázai övezetet irányító szervezet fegyveresei 2014 nyarán rakétákkal támadták a tel-avivi repülőteret is.

Az Izrael és a Hamász közötti tavalyi háborúban palesztin fegyveresek által kilőtt rakéták csapódtak be egyebek a repülőtér környékén, és emiatt a hatóságoknak egy rövid időre be kellett zárniuk a légikikötőt, valamint több járatot törölni, köztük a legjelentősebb amerikai légitársaságokéit.

A pert indító 26 amerikai között vannak olyanok, akik a tel-avivi repülőtéren voltak olyan időpontban, amikor azt rakétatámadás érte, és ezért légoltalmi helyre kellett menekülniük, illetve olyanok, akiknek a menetrend szerint Tel-Avivba tartó amerikai járata Párizsban kényszerült leszállni.

A Surat Hadin izraeli szervezet arra alapozza a keresetet, hogy az Egyesült Államokban 20 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható az, aki erőszakcselekményt követ el amerikai állampolgár ellen valamely nemzetközi repülőtéren.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodájának (OCHA) jelentése szerint Izraelnek a Gázai övezetben tavaly nyáron lefolytatott Erős szikla nevű hadművelete során „700 palesztin fegyveres és több mint 1500 polgári személy halt meg, 11 ezren sebesültek meg és 100 ezren váltak úgy belső menekültté, hogy 2014 végéig nem térhettek vissza otthonukba”. Izraeli részről 73 ember halt meg, közöttük 67 katona.