rss      tw      fb
Keres

Líbia - Menesztették az iszlamista kormány miniszterelnökét


MTI 2015. március 31., kedd 20:04

A nemzetközileg el nem ismert líbiai parlament menesztette kedden Omár el-Hászit, az általa támogatott iszlamista kormány miniszterelnökét. A Tripoliban ülésező törvényhozás szóvivője szerint a lépés előmozdíthatja az egységkormány megteremtésére irányuló tárgyalásokat.

A kormányszóvivő arról számolt be sajtótájékoztatóján, hogy Hászinak korrupciós vádak miatt kellett távoznia. Az illetékes szerint a miniszterek közül többen is lemondással fenyegettek arra az esetre, ha nem váltják le a kormányfőt.

Líbiában jelenleg két kormány és két parlament működik, miközben folyamatosak a fegyveres összetűzések a rivális csoportok között. A líbiai iszlamista többségű parlament Tripoliban, a külföldi országok által elismert törvényhozás pedig Tobrukban ülésezik.

A szóvivő szerint Hászi menesztése lehet az első lépés a Tobrukban székelő parlamenttel való megállapodás felé. Azt nem részletezte, hogy a politikus leváltása mennyiben segíti elő a békefolyamatot. Az ENSZ által kezdeményezett tárgyalások célja egy egységkormány megalakítása, tűzszünet életbe léptetése és a milíciáknak a városokból való kivonása.

A törvényhozás egy hónapon belül új kormányfőt fog kinevezni, addig Hászi helyettese fogja ellátni a miniszterelnöki teendőket.

Mahmúd Abdel-Azíz, egy parlamenti képviselő elmondta, egy hónapot adtak az egységkormány megteremtésére irányuló tárgyalásoknak. „Ha egy hónapon belül sikerül felállítani nemzeti egységkormányt, akkor támogatjuk, kudarc esetén viszont új miniszterelnököt nevezünk ki” - mondta a politikus.

Moammer Kadhafi néhai diktátor 2011. októberi halála óta belpolitikai káosz uralkodik Líbiában, ahol számos csoport küzd a hatalomért és az ország kőolajából származó jövedelméért. A helyzetet a szélsőséges erők előretörése is nehezíti.