rss      tw      fb
Keres

Az ENSZ által kért segélyösszeg felét ajánlották fel Szíriának


MTI 2015. március 31., kedd 18:32

Az ENSZ által kért összeg nagyjából felét ajánlották fel kedden a belháború tépázta Szíriának a kuvaitvárosi nemzetközi donorértekezleten.

A nemzetközi közösség 3,8 milliárd amerikai dollárt ajánlott fel, amely valamivel kevesebb az ENSZ által kért 8,4 milliárdos összeg felénél. Az értekezleten 78 ország és 40 nemzetközi segélyszervezet vett részt.

Az összeg több mint negyedét két ország felajánlása tette ki: a vendéglátó Kuvait félmilliárd, valamint az Egyesült Államok 507 millió dollárral járultak hozzá a segélyhez. Az Európai Unió tagországai mintegy 1,2 milliárd dollárt ajánlottak fel.

Az ENSZ az idei évre összesen 8,4 milliárd dollár segélyt kért Szíria számára a nemzetközi közösségtől. Ilyen hatalmas összegért eddig még sohasem folyamodott a világszervezet. Az ENSZ számításai szerint 2,9 milliárd dollárnyi segélyre lenne szükség Szírián belül, további 5,5 milliárdra pedig a külföldre menekült szíriaiak támogatására.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a konferencia után bejelentette az összegyűlt összeget, s közölte, azt Szíria szomszédjainak ajánlják fel, hogy segítsenek a több millió szíriai menekült helyzetével kapcsolatos problémák megoldásában.

Szíriában immár ötödik évébe lépett a belháború, amelynek eddig 220 ezer halottja és 11 millió otthonából elűzött földönfutója van. Négymillióan külföldre menekültek a harcok elől, zömmel Szíriához közeli országokba: Libanonba, Törökországba, Jordániába, Irakba, Egyiptomba. Ezek az országok befogadóképességük végső határán vannak, igencsak megcsappantak a készleteik, erőforrásaik a menekültek segítésére, az ENSZ ezért is fordult a világhoz, hangsúlyozva, hogy a menekültek csaknem fele gyermek.