rss      tw      fb
Keres

Majdnem fél év után megalakult a boszniai kormány


MTI 2015. március 31., kedd 18:25

Majdnem fél évvel az októberi választások után megalakult Bosznia-Hercegovina új kormánya, amelynek összetételét kedden a szarajevói képviselőház is megszavazta.

A 42 tagú törvényhozás jelen lévő tagjai közül 26 szavazott igennel, míg heten nemmel voksoltak, egy képviselő pedig tartózkodott.

A Denis Zvizdic vezette kabinetben a kulcsfontosságú tárcák közül a külügyminisztériumot, illetve a külkereskedelem és gazdasági kapcsolatok minisztériumát szerb, a pénzügyminisztériumot, a védelmi és az igazságügyi tárcát horvát, a polgári, illetve emberi jogi és menekültügyi tárcát pedig bosnyák politikus fogja vezetni.

Az 51 éves, építészmérnöki végzettséggel rendelkező Denis Zvizdic a legnagyobb boszniai muszlim párt, a Demokratikus Akciópárt politikusa. Az új miniszterelnök az eskütétel után kijelentette: a kormány első feladata egy szociális és gazdasági reformterv kidolgozása lesz.

A koalíciós tárgyalásokat az ország bonyolult politikai rendszere hátráltatta. Az utóbbi néhány választáson mindig több hónapig tartott a tisztségek leosztása, 2010-ben például 16 hónapon át nem alakult meg a kormány a politikai játszmák miatt.

A boszniai háborút lezáró daytoni szerződés értelmében 1995-ben az országot két részre, úgynevezett entitásra osztották: a terület 51 százalékát kitevő, bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációra és a többségében szerbek lakta Szerb Köztársaságra. A bosnyák-horvát föderáció további, egymástól elkülönülő közigazgatási egységekből, kantonokból áll. A szövetségi kormányon és törvényhozáson kívül a két entitásnak is külön kabinetje és parlamentje van. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az alkotmány értelmében a képviselői helyeken a három államalkotó népcsoportnak - a bosnyáknak, a szerbnek és a horvátnak - egyenlő mértékben kell osztoznia. Az óriásira duzzadt állami adminisztráció pedig ellehetetleníti a munkát, emiatt az utóbbi években egyetlen, az európai integrációhoz szükséges törvényt sem fogadtak el.