rss      tw      fb
Keres

Egy hónappal korábban halhatott meg Anne Frank az eddig véltnél


MTI 2015. március 31., kedd 18:00

Az eddig véltnél egy hónappal korábban halhatott meg tífuszban Anne Frank és testvére egy új holland kutatás szerint.

A naplója révén világhírűvé vált Anne Frank valószínűleg 1945 februárjában, 15 évesen hunyt el a németországi bergen-belseni koncentrációs táborban - közölte Erika Prins, az amszterdami Anne Frank Emlékmúzeum munkatársa kedden a lány halála hivatalosan nyilvántartott időpontjának 70. évfordulóján.

Az új dátum keveset változtat Anne és testvére, Margot Frank tragikus sorsáról eddig kialakított képen. A testvérpár családjával együtt bujkált egy amszterdami házban, míg végül elárulták és más zsidók millióihoz hasonlóan náci koncentrációs táborba hurcolták őket, ahol a családfő, Otto Frank kivételével mind életüket vesztették.

Korábban sokat emlegetett vélemény volt, hogy a testvérpár megélhette volna a tábor felszabadítását, ha kicsit tovább bírják. Erika Prins szerint a lányok halálának időpontjáról kialakított új vélemény megcáfolja ezt.

„Amikor azt mondjuk, március végén halhattak meg, azt érezhetjük, hogy éppen a felszabadítás előtt történt ez. Hacsak két héttel tovább éltek volna... Nos, ez többé nem igaz” - hangsúlyozta a kutató.

A szövetséges csapatok április 15-én szabadították fel a bergen-belseni koncentrációs tábort. Eddig március utolsó napját tekintették a lányok halála valószínűsíthető időpontjának. A dátumot a holland hatóságok állapították meg a háború lezárását követően. A pontosabb időpont megjelölésére akkor még nem állt rendelkezésre megfelelő adat.

A mostani kutatás a létező visszaemlékezéseket, dokumentumokat és levéltári anyagokat nézte át és egy új interjút is felhasznált. A szemtanúk szerint Anne és testvére már február elején a tífusz tüneteit mutatta. A holland egészségügyi szervek szerint a betegséggel fertőzöttek általában az első tünetek megjelenését követő 12. napon halnak meg.

„Ennek fényében sokkal valószínűbb, hogy a haláluk valamikor februárban történt. A pontos dátum ismeretlen” - mondják a kutatók.

Anne Frank naplóját a második világháború lezárását követően publikálták először. A nácik elől bujkáló család életét megörökítő feljegyzések a holokauszt szörnyűségeinek szimbólumává és egyben nemzetközi bestsellerré váltak.