rss      tw      fb
Keres

A hadiállapot visszavonását fontolgatja a thaiföldi államfő


MTI 2015. március 31., kedd 17:01

Az államcsíny révén Thaiföldön hatalomra került Prajuth Csan-Ocsa tábornok kedden bejelentette: azt tervezi, hogy visszavonja a tíz hónapja hatályban lévő hadiállapotot, viszont helyére egy különleges biztonsági intézkedést léptetne életbe.

Thaiföldi emberi jogi aktivisták, jogászok, és politikai pártok úgy vélik, Prajuth terve, hogy a statárium helyett életbe léptesse a junta által megíratott, a thaiföldi alkotmányt módosító 44-es cikkelyt, a tábornoknak korlátlan hatalmat fog biztosítani. A cikkely értelmében ugyanis Prajuth ellenőrzéssel bírna a kormány összes szerve felett, és nem lehetne felelősségre vonni tetteiért.

A thaiföldi sajtó a cikkelyt a „diktátor törvényének” nevezte. A The Nation amerikai napilapban azt írták, hogy a paragrafus azt jelenti, hogy „Prajuth a törvény.”

A katonai junta vezetője viszont közölte, hogy a cikkely „konstruktívan” oldaná meg a biztonsági problémákat. Egy kormányülés után pedig azt mondta újságíróknak, hogy „nem kell aggódni, ha nem csinálsz semmi rosszat, akkor nincs okod a félelemre.”

A tábornok azt is elmondta, hogy a 87 éves IX. Ráma Bhumibol Aduljadedzs király jóváhagyását kéri, mielőtt bármit is tenne. Amellett, hogy a királynak nincsen beleszólása az ország irányításába, Thaiföld rendelkezik a világ egyik legszigorúbb felségsértési törvényével. Kedden egy thai üzletembert ítéltek 25 év szabadságvesztésre felségsértés vádjával. A férfit bűnösnek találták mind az 5 ellene felhozott vádpontban, amelyekért fejenként 10 évet szabtak ki rá. Az 50 évnyi büntetést felére csökkentették, mert a férfi beismerte bűnösségét.