rss      tw      fb
Keres

Több milliárd dolláros humanitárius segélyt ajánlottak fel Szíriának


MTI 2015. március 31., kedd 18:46

Több milliárd dollárnyi humanitárius segélyre kapott ígéretet kedden a belháború sújtotta Szíria a Kuvaitvárosban folyó nemzetközi donorértekezleten.

A házigazda Kuvait a konferencia kezdetén félmilliárd dollárt (139 milliárd forint) ígért. Az Egyesült Államok hasonló nagyságú, 507 millió dolláros segélyt ajánlott fel, Szaúd-Arábia pedig 60 millió dollárt helyezett kilátásba. Az Európai Unió a tavaly vállalt összeg kétszeresét ajánlotta fel, 1,1 milliárd eurót. A konferenciát megelőzően Németország azt közölte, hogy 277 millió dollárnyi segélyre tesz majd ígéretet.

Az ENSZ az idei évre összesen 8,4 milliárd dollár segélyt kért Szíria számára a nemzetközi közösségtől, ilyen hatalmas összegért eddig még sohasem folyamodott a világhoz. Az ENSZ számításai szerint 2,9 milliárd dollárnyi segélyre van szükség Szírián belül, további 5,5 milliárdra pedig a külföldre menekült szíriaiak támogatására.

Évek óta szerveződnek hasonló donorértekezletek, a tavalyin közel negyven ország és nemzetközi segélyszervezet vett részt. Összesen 2,4 milliárd dollárnyi segélyt ígértek meg, míg az ENSZ 6,5 milliárdnyit kért. A 2013-as konferencián másfél milliárd dollárnyi ígéret gyűlt össze, az ENSZ akkor 4,4 milliárdért folyamodott.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az idei értekezleten mondott beszédében arról számolt be, hogy a tavaly megígért segélyek 90 százaléka beérkezett. A mostani konferencián 78 ország és negyven nemzetközi segélyszervezet képviselteti magát.

Szíriában immár ötödik évébe lépett a belháború, amelynek eddig 220 ezer halottja és 11 millió földönfutója, otthonából elűzöttje van. Az utóbbiak közül 4 millióan külföldre menekültek a harcok elől, zömmel Szíriához közeli országokba: Libanonba, Törökországba, Jordániába, Irakba, Egyiptomba. Ezek az országok befogadóképességük végső határán vannak, igencsak megcsappantak a készleteik, erőforrásaik a menekültek segítésére, az ENSZ ezért is fordult a világhoz, hangsúlyozva, hogy a menekültek csaknem fele gyermek.