rss      tw      fb
Keres

Napok óta sztrájkol egy vietnami cipőgyár több ezer dolgozója


MTI 2015. március 31., kedd 13:42

Ötödik napja tiltakozott kedden munkabeszüntetéssel egy óriási dél-vietnami cipőgyár több ezer dolgozója a délkelet-ázsiai kommunista országban, ahol rendkívül ritkán fejezik ki elégedetlenségüket sztrájkkal az emberek.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy a dél-vietnami Ho Si Minh-város ipari külvárosában fekvő hatalmas gyárkomplexumon kívül és belül is tömegek gyűltek össze, hogy békésen tiltakozzanak a társadalombiztosítási feltételek tervezett változtatásai ellen.

Az üzem a Pou Yuen Vietnam vállalat birtokában van, amely olyan világmárkák számára gyárt lábbeliket, mint a Nike, az Adidas, a Lacoste, a Converse vagy a Reebok. Az óriáscég mintegy 80 ezer embert foglalkoztat, és a kínai Yue Yuen Industrial Holdings vállalat tulajdonában áll.

A szigorúan központosított kommunista Vietnamban, ahol már négy évtizede egypártrendszer működik, rendkívül ritkán tartanak sztrájkot és tiltakozó megmozdulásokat.

A vietnami hatóságok ugyanis keményen fellépnek az eltérő véleményt képviselőkkel szemben, főként az olyan munkásmegmozdulások ellen, amelyek az utóbbi években megrázták a rivális Kína és Kambodzsa textiliparát. Hanoi fellépése miatt az olyan nemzetközi vállalatok, mint a Gap, a H&M vagy a Zara ruhaipari vállalatok egyfajta „biztonságos” termelési helyszínként tekintenek Vietnamra.

Ezzel szemben a hanoi kormányt jogvédő szervezetek és nyugati kormányok gyakran bírálják a sajtószabadságot és az emberi jogokat sértő intézkedései miatt.