rss      tw      fb
Keres

Törökország gazdasági növekedése meghaladta a várakozásokat


MTI 2015. március 31., kedd 13:32

Törökország gazdasága 2,9 százalékkal növekedett tavaly, ami meghaladja az elemzői várakozásokat, de nem éri el a kormány által kitűzött célt, így fokozódhat a jegybankra irányuló, a kamatcsökkentés kikényszerítését célzó politikai nyomás.

A török statisztikai hivatal kedden közölte, hogy a tavalyi negyedik negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 2,6 százalékkal nőtt éves összehasonlításban. Az előző negyedévhez képest szezonálisan és naptárhatással kiigazítva 0,7 százalékos volt a növekedés.

A harmadik negyedéves GDP-növekedési adatot 1,7 százalékról 1,9 százalékra emelte a statisztikai intézet.

A Reuters által megkérdezett elemzők a negyedik negyedévre 2,0, az egész évre pedig 2,7 százalékos gazdasági növekedést vártak. A kormány 3,3 százalékos GDP-növekedést tűzött ki célnak a 2013-ban elért 4,2 százalékos bővülés után.

Az adatok ismertetése után alig változott a török líra árfolyama: egy dollárért 2,6115 lírát kértek, a dollár napi szinten 0,17 százalékkal erősödött. A török líra árfolyama márciusban többször is új történelmi mélypontra jutott a dollárral szemben, csak idén értékének 12 százalékát veszítette el.

Ali Babacan miniszterelnök-helyettes a világpiaci ingadozásokkal, geopolitikai fejleményekkel és a rossz időjárással magyarázta a növekedés vártnál alacsonyabb mértékét. A folyó fizetési mérleg hiánya tavaly a GDP 5,7 százalékára csökkent, és az alacsony olajáraknak köszönhetően a deficit tovább zsugorodik - mondta.

Az Ahmet Davutoglu miniszterelnök vezette iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) nagy fejfájást okoz a növekedés lassulása, mivel gazdasági téren jelentős sikereket tudhatott maga mögött azóta, hogy 2002-ben hatalomra jutott.

Törökország gazdasága 2010-ben és 2011-ben még több mint 8 százalékkal bővült, ám előbb a fő exportpiacán, az euróövezetben kirobbant válság, majd a határain, Irakban és Szíriában fellángoló háború miatt jelentősen lelassult a növekedés.

Törökországban júniusban tartanak parlamenti választást, amelynek az AKP a nagy esélyese. A pártot alapító Recep Tayyip Erdogan államfő, volt miniszterelnök kétharmados parlamenti többséget akar, hogy az ország államformáját át tudja változtatni elnöki köztársasággá.

Fél szemmel a közelgő választásra figyelve az államfő hónapok óta állhatatosan és egyre agresszívabb hangnemben követeli a jegybanktól a kamatok erőteljes csökkentését, mondván, alacsonyabb kamatok szükségesek a gazdasági növekedéshez. A központi bank viszont nem hajlandó feladni óvatos kamatpolitikáját, amíg az infláció vissza nem tér elfogadható szintre.