rss      tw      fb
Keres

Iszlám Állam - A letartóztatott szélsőségesek tagszerző akcióitól tartanak az osztrák hatóságok


MTI 2015. március 31., kedd 13:27

Az osztrák igazságügyi hatóságok attól tartanak, hogy a letartóztatott iszlamista szélsőségesek, akik közül néhányan a szíriai háborúból érkeztek vissza, újabb tagokat tudnak megnyerni a fogházban - derült ki az osztrák közszolgálati tévé (ORF) híradójából.

Az osztrák alkotmányvédelmi hivatal szerint az előzetes letartóztatás megfelelő terep az Iszlám Állam szélsőségeseinek ahhoz, hogy új híveket toborozzanak. A belügyminisztérium szóvivője, Karl-Heinz Grundböck szerint a fogházak a radikalizálódás táptalajai lehetnek.

Peter Prechtl, a büntetés-végrehajtás vezetője szerint arra kell leginkább figyelni, hogy kivel érintkeznek, sétálnak a fogva tartottak, vagyis elsősorban azt kell megakadályozni, hogy új kapcsolatok jöjjenek létre, új toborzási kísérletek történjenek.

Ezerkétszáz fogva tartottja van a bécsi Josefstadt negyedben található Igazságszolgáltatási Intézetnek, ahol 13 feltételezett szélsőségest tartanak fogva, egymástól és a többiektől elkülönítve. Ugyanitt csaknem háromszáz muszlim vallású letartóztatott van. Az intézet iszlám lelki vezetője szerint az elsődleges szempont a megelőzés, azonban ez gyakran idő és pénz hiányában nehézségekbe ütközik. Elmondása szerint arra kell figyelni, hogy a fogva tartottak közül ne váljon senki szélsőségessé. A lelki vezető hangsúlyozta a felvilágosítás és információátadás fontosságát, amelynek üzenete, hogy az iszlám nem fogadja el ártatlan emberek meggyilkolását.

A jelenlegi adatok szerint eddig kétszázan utaztak Ausztriából Szíriába és Irakba, hetvenen tértek vissza, harmincan haltak meg az ottani harcokban és harminchárman kerültek osztrák vizsgálati fogságba. Biztonsági okokból őket több különböző helyen zárták el.

Csak a múlt héten nyolc feltételezett szélsőségest fogtak el Ausztriában, őket azzal vádolják, hogy az Iszlám Államhoz akartak csatlakozni Szíriában.

Hétfőn pedig vádat emeltek az alsó-ausztriai Sankt Pöltenből származó 14 éves fiú ellen, aki január óta van előzetes letartóztatásban. A fiú, akit először tavaly szeptemberben, majd másodjára idén januárban vettek őrizetbe, feltehetőleg azt tervezte, hogy robbanószerkezetet helyez el a bécsi Westbahnhof pályaudvaron és aztán Szíriába utazik.