rss      tw      fb
Keres

Újranyílik a torinói egyiptomi múzeum


MTI 2015. március 31., kedd 13:09

A korábbihoz képest majdnem kétszeresére bővült kiállítási térben, multimédiás vezetéssel és Oscar-díjas tervező által készített díszletekkel nyitja újra kapuit április elsején a torinói egyiptomi múzeum öt évig tartó helyreállítás után.

A kairói után a torinói Museo Egizio a világ második legnagyobb egyiptomi gyűjteménye, a világon egyedül ezt a két múzeumot szentelték kizárólag az egyiptomi kultúrának.

A négyemeletes múzeum kiállítótere az eddigi 6400 négyzetméterről 10 ezerre bővült. A gyűjtemény csaknem 30 ezer leletet tartalmaz, ezeknek azonban csak mintegy tizede tekinthető meg a kiállítótermekben.

A múzeumot 1824-ben alapították Vitaliano Donati olasz egyiptológus és az olasz királyi család, a Savoyai-ház gyűjteményeiből. Az első igazgató, Ernesto Schaiparelli újabb leleteket vásárolt és további ásatásokat vezetett Egyiptomba, így alakult ki a mintegy 30 ezer műalkotásból és használati tárgyból álló kollekció.

Az észak-olasz város egyiptomi gyűjteményének kiállítása teljesen megújult. A leletek új elhelyezést kaptak: a szarkofágok most a számukra emelt csarnokban, a szarkofággalériában sorakoznak.

A mozgólépcsővel összekötött négy emelet a Nílus folyását követi az Oscar-díjas Dante Ferretti tervezte díszletek között. A látogatókat okostelefonra és táblagépre letölthető alkalmazás is segíti az eligazodásban.

A multimédiás kínálatban szerepel a hieroglifákat olaszra fordító tolmácsgép. Újdonságnak számít, hogy a fülhallgatós idegenvezetés nyelvei között mostantól az arab is szerepel.

A múzeum legbecsesebb kincsei között tartják számon Kha és felesége, Merit sírját. Kha III. Amenhotep fáraó építésze volt. A 18. dinasztia korából származó díszes sírját teljes felszerelésével szállították Torinóba Egyiptomból.

Rendkívüli leletnek számít az úgynevezett torinói papirusz is, amely az egyiptomi uralkodók névsorát tartalmazza.

A jövő szerdai újranyitást azzal is megünnepli a múzeum, hogy reggel 9-től éjfélig ingyen engedi be a látogatókat.