rss      tw      fb
Keres

Megvonta a bizalmat a perui kormánytól a parlament


MTI 2015. március 31., kedd 12:56

Bizalmatlansági indítványt szavazott meg Peruban a parlament helyi idő szerint a keddre virradó éjjel Ana Jara miniszterelnökkel szemben, ami azt jelenti, hogy a teljes kormánynak távoznia kell hivatalából.

A politikai válságot azok a leleplezések robbantották ki, amelyek szerint az ország titkosszolgálata egy időben rendszeresen lehallgatott képviselőket, üzletembereket, újságírókat, más tisztségviselőket, de még egyszerű polgárokat is. Peruban 1963 óta nem szavazott meg bizalmatlansági indítványt a törvényhozás. A mostani beadványt 72-en támogatták, 42-en ellene szavaztak, ketten tartózkodtak.

A döntés nyomán Ollanta Humala elnöknek új miniszterelnököt kell kineveznie. Ennek parlamenti jóváhagyása azonban nem lesz könnyű, mert Humalának már nincs többsége a képviselők körében. Amennyiben az új kormányfőt a parlament nem szavazza meg, az elnök feloszlathatja a képviselőházat, és előre hozott választásokat írhat ki.

A mexikói sajtó a hónap közepén tárta fel a széles körű - több száz személyre kiterjedő - lehallgatásokat. Ana Jara az azt követő parlamenti meghallgatáson azt mondta, hogy az ország állampolgárai elleni belső kémkedések még az előző kormányzatok alatt, az ő hivatali ideje előtt történetek, s azokért ő nem tartozik felelősséggel. Azt is bejelentette, hogy az ügyben vizsgálatot indított, és a hírszerzés működését felfüggesztette.

Az ellenzék véleménye szerint azonban a politikai felelősséget a miniszterelnök asszonynak ebben az esetben is viselnie kell.