rss      tw      fb
Keres

A lengyel számvevőszék az ügyészséghez fordul a választások informatikai előkészítése miatt


MTI 2015. március 31., kedd 12:43

A lengyel országos választási hivatalnál (KBW) megállapított komoly szabálytalanságok miatt ügyészséghez fordul a számvevőszék (NIK).

A közbeszerzési eljárások során elkövetett rendellenességek nemcsak a tavaly novemberben megtartott helyhatósági választásokra hatottak ki, hanem a májusban esedékes elnök-, valamint az ősszel megtartandó parlamenti választásokra is vonatkoznak - mondta el keddi sajtóértekezleten Krzysztof Kwiatkowski, a NIK elnöke.

Kwiatkowski a sok vitát kiváltó tavalyi önkormányzati választások alatt elindított ellenőrzés eredményeit ismertette. A vizsgálat csak azt vette szemügyre, hogy a KBW hogyan használta fel a novemberi választási eredmények számítógépes feldolgozására szánt költségvetési forrásokat. Nem vonatkozott az országos választási bizottság (PKW) munkájára és a választási folyamat szabályosságára.

Kwiatkowski szerint a KBW nem dolgozott ki hosszú távú informatikai stratégiát. Ezért minden választás előtt külön közbeszerzési eljárást ír ki újabb számítógépes rendszerekre, és ezeket az eljárásokat „sietve és helytelenül” hajtja végre. Kwiatkowski szerint ilyen módon készítették elő a tavaly tavaszi európai parlamenti, valamint a novemberi helyhatósági választásokat.

A novemberi választásokra vonatkozóan Kwiatkowski elmondta: „számos szabálytalanságot” követtek el a közbeszerzésben, melyek a korrupció kockázatát teremtették. Ez ügyben a NIK az ügyészséghez és a belbiztonsági hivatalhoz (ABW) fordul.

A NIK úgy értékeli, a májusi elnökválasztásra a KBW „elégtelenül” készítetette fel az informatikai rendszert, ezért azt ajánlja, hogy a választást „jelentősebb informatikai támogatás nélkül” szervezzék. A PKW már március közepén kilátásba helyezte, hogy az elnökválasztáskor a szavazatokat kézi módszerrel számlálják.

Az őszi parlamenti választásokra vonatkozóan Kwiatkowski arra figyelmeztetett, a megbízható választási rendszer kidolgozására legalább hat hónap szükséges, ezért fennáll a kockázata, hogy addigra sem sikerül egy jól működő számítógépes rendszert kifejleszteni.

A tavaly novemberben megtartott helyhatósági választások első fordulójában összeomlott az informatikai rendszer, emiatt kézi szavazatszámlálást kellett alkalmazni, és az összesített eredményeket csak egyhetes csúszással hozhatták nyilvánosságra. A hivatalos, körzetekre bontott teljes eredményeket eddig sem tették közzé, ez az legutóbbi bejelentések szerint április folyamán várható. Az országos választási bizottság (PKW) a botrány miatt még a novemberi választások folyamán benyújtotta lemondását.