rss      tw      fb
Keres

Iráni atomprogram - Tovább esett az olajár a tárgyalások lehetséges végkimenetele miatt


MTI 2015. március 31., kedd 12:31

Csaknem két százalékkal esett a kőolaj ára kedden a világpiacon, azzal összefüggésben, hogy a végéhez közelednek a Svájcban az iráni atomprogramról folytatott nagyhatalmi tárgyalások.

A befektetők arra számítanak, hogy ha létrejön a megállapodás, annak részeként feloldanak több, jelenleg érvényben lévő, Iránt sújtó szankciót, aminek következtében a perzsa állam ismét fölfuttathatja a kitermelést, és több kőolajat vihet ki a már így is telített globális piacra. Irán rendelkezik a világ összes kőolajtartalékának a 10 százalékával.

Irán és hat globális nagyhatalom - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Oroszország és Kína - tárgyalásain kedden jár le egy keretmegállapodás tető alá hozatalára kitűzött határidő.

A Brent típusú olaj hordónkénti (159 liter) ára májusi szállításra tovább süllyedt, közeledve az 55 dollárhoz a londoni kereskedésben.

Ha létrejön a megállapodás Svájcban, már rövid távon is 3-5 dollárral eshet az olaj hordónkénti ára - mondta Giovanni Staunovo, a svájci UBS bank elemzője.

A kőolaj ára nagyjából a felére esett tavaly nyár óta a túlkínálat és a gyenge kereslet miatt. Elemzői becslések szerint jelenleg nagyjából napi 1,5 millió hordónyi a túlkínálat kőolajból a globális piacon.