rss      tw      fb
Keres

Osztrák politológusok: Ausztriában megbukott a Pegida mozgalom


MTI 2015. március 31., kedd 11:28

Ausztriában nem sikerült megvetnie a lábát a Pegida mozgalomnak - nyilatkozták osztrák politológusok a Der Standard osztrák napilap keddi számában.

Benjamin Opratko szerint ennek az az oka, hogy a mozgalom a szélsőjobboldali híveken túl nem tudott szélesebb társadalmi réteget megszólítani. A szakértő kijelentette: a Pegidának nincsen jövője Ausztriában.

Az iszlámellenes mozgalom legutóbb vasárnap Grazban tartott tüntetést. A Pegida megmozduláson 150-en, az ellentüntetésen csaknem ezren vettek részt. A nap folyamán mintegy háromszáz rendőr volt bevetésben.

Ausztriában a korábbi iszlámellenes megmozdulások alkalmával is sokkal több ellentüntető vonult fel. Február elején Bécsben tartott tüntetésen 350 iszlámellenes és 5000 ellentüntető, Linzben 150 Pegida-hívő és csaknem 1800 ellenző volt jelen.

Az ilyen jellegű mozgalmaknak az a célja, hogy a nyilvánosság előtt mutassa meg erejét - mondta a szakértő és hozzátette: mivel Ausztriában sokkal többen voltak az ellentüntetők, a Pegida szimpatizánsok +mi vagyunk a nép+ felkiáltása igen furcsán hangzik.

A politológus szerint az Osztrák Szabadságpártnak (FPÖ), amely ugyanazt az iszlámellenességet vallja, mint a mozgalom, nincs szüksége a Pegidára. Mi vagyunk az igazi Pegida - idézte a szakértő Heinz-Christian Strachénak, az FPÖ vezetőjének szavait és hozzátette: a párt ugyanakkor többször kiállt a mozgalom mellett és nyíltan szimpatizál is vele, hiszen több képviselőjét is kiküldte a megmozdulásokra.

Benjamin Opratko úgy vélte: a Pegida kétségbeesetten próbál egy polgári képet kialakítani magáról, tette ezt akkor is, amikor az FPÖ volt politikusát, Ewald Stadlert nyerte meg tanácsadójának. A németországi mozgalom jobban képviseltette magát a különböző társadalmi rétegekben, olyan problémákat vetett fel, amelyekre érdemes odafigyelni - mondta a politológus.

Bernhard Weidinger, a bécsi egyetem kutatója a lapnak nyilatkozva kijelentette: a mozgalom túljutott a tetőpontján.

A drezdai központú Pegida mozgalom tavaly októberben kezdte el tüntetéssorozatát. Felvonulásai eleinte egyre több embert vonzottak, ám az utóbbi hónapokban a mozgalom németországi ága is vesztett lendületéből.

http://derstandard.at/2000013656849/Politologe-Das-Projekt-Pegida-ist-grandios-gescheitert