rss      tw      fb
Keres

Autópályák lesznek a gyorsforgalmú utakból Csehországban


MTI 2015. március 31., kedd 11:19

Autópályává minősítik át 2016 január elsejétől a gyorsforgalmi utakat Csehországban.

A változást a közutakról szóló új törvény módosítása teszi lehetővé, amely már a képviselőház előtt van és rövidesen elfogadják - jelentette ki Dan Tok, közlekedési és távközlési miniszter egy szakmai fórumon kedden Prágában.

Csehországban jelenleg 750 kilométernyi autópálya van; a gyorsforgalmi utakkal együtt hosszuk január elsejétől mintegy 1200 kilométerre nő. Az autópályák és a gyorsforgalmi utak is már évtizedek óta fizetősek Csehországban. Személygépkocsiknak az idei éves sztrádamatrica 1500 koronába kerül. Kapható egyhavi (440 korona) és tíznapos (310 korona) matrica is. A 3,5 tonnánál súlyosabb kocsik útdíjat fizetnek a fizetős utakon.

„Az autópályák és a gyorsforgalmú utak funkciója megegyezik, egyformák az ott érvényes közlekedési szabályok, beleértve a megengedett maximális 130 km/óra sebességet is. Ez a felosztás a szövetségi államból maradt ránk. Akkor ugyanis az autópályák a szövetségi minisztérium, míg a gyorsforgalmú utak a cseh, illetve a szlovák minisztérium hatáskörébe tartoztak” - magyarázta a döntés hátterét a miniszter.

Tok szerint a csehországi gyorsforgalmi utak mintegy 80-90 százaléka teljes mértékben megfelel az autópályák paramétereinek. „A maradék szakaszokat modernizáljuk. Azon a néhány útszakaszon, ahol ez valószínűleg nem lesz lehetséges, helyi szinten korlátozzuk a sebességet” - mondta Tok.

A módosítások költségeit mintegy három millió koronára (mintegy 33 millió forintra) becsülte a miniszter.

Csehországban az autópályákat D betűvel, míg a gyorsforgalmú utakat R betűvel jelezték. Ez utóbbi jelzés január elsejétől eltűnik a cseh utak mellől.