rss      tw      fb
Keres

Pincében porosodott időjárási naplókat dolgoznak fel a német klímakutatók


MTI 2015. március 31., kedd 11:12

A német meteorológiai szolgálat egyik pincéjében porosodott fontos időjárási adatokat dolgoznak fel helyi klímakutatók. A több mint 100 évre visszanyúló feljegyzések segíthetnek pontosan leírni Németország tengerparti vidékének klímáját, egyúttal az előrejelzéseket is pontosabbá tehetik.

Az 1877 és 1999 közötti időszakból származó, mintegy 800, jelentős részben kézzel írott időjárási naplót a német meteorológiai szolgálat (DWD) hamburgi telephelyének pincéjében találták meg 2011-ben. Azóta elvégezték a naplók digitalizálását, így a meteorológusok most megkezdhetik az anyag feldolgozását.

Az Északi- és a Balti-tenger partvidékén található több mint 100 mérőállomás által rögzített légnyomási és széladatok egyedülálló forrást jelentenek a vidék éghajlatának tanulmányozásához - hangsúlyozta közleményében a Hamburgi Egyetem klímakutató központja.

Az adatok segítségével az eddigieknél pontosabban rekonstruálhatók a német partokon a történelem során többször előfordult pusztító vihardagályok körülményei, ráadásul az immár rendelkezésre álló hosszú idősorokkal jobban előre is jelezhetők a jövőbeli áradások.