rss      tw      fb
Keres

Iráni atomprogram - Az amerikai közvélemény a megállapodást támogatja


MTI 2015. március 31., kedd 7:53

Az amerikai lakosság nagyobb része támogatja, hogy a vitatott iráni atomprogramról folytatott nemzetközi tárgyalások megállapodással végződjenek - derül ki egy közvélemény-kutatásból, amelyet egy nappal a tárgyalások befejezésére szabott határidő lejárta előtt, hétfőn hoztak nyilvánosságra az Egyesült Államokban.

A Washington Post című napilap és az ABC News televízió megbízásából készített reprezentatív felmérésben a megkérdezettek 59 százaléka nyilatkozott pozitívan egy olyan megállapodásról, amely a nyugati szankciók enyhítését teszi lehetővé az atomprogram békés jellegét biztosító korlátozásokért cserében. A megállapodás ellen 31 százalék foglalt állást.

A felmérésből az is kiderül, hogy a támogatók tábora politikai nézetektől függetlenül többséget élvez. A republikánus szimpatizánsok körében 47 százalékos volt az igen, míg az ellenzők aránya 43 százalék. A demokrata pártra szavazók körében kétharmados többséget, a pártoktól függetlenek között pedig 60 százalékot kapott a megállapodás támogatása.

A svájci Lausanne-ban kedden kezdődött meg a miniszteri szintű tárgyalások elvben utolsó fordulója a határidő éjféli lejárta előtt. A korábban kitűzött menetrend szerint most a megállapodás fő elemeiről kellene megegyezni, és június végéig kell elérni az átfogó, a technikai részletekre is kiterjedő megállapodást, amely biztosíthatja a Nyugat számára, hogy az iráni atomprogram kizárólag békés célokat szolgál, Teherán számára pedig a gazdaságát sújtó szankciók részleges feloldását.