rss      tw      fb
Keres

Nigériai választás - Muhammadu Buhari vezet a hivatalban lévő elnök előtt


MTI 2015. március 31., kedd 16:57

A nigériai elnökválasztás győztesének nyilvánította magát kedden a jelenlegi államfő legnagyobb kihívójának számító Muhammadu Buhari, aki a legfrissebb részeredmények szerint mintegy másfélmillió szavazattal vezet Goodluck Jonathan előtt.

Az ellenzéki Progresszív Kongresszus (APC) párt bejelentése szerint „történelmi” győzelemről van szó. „Ez lesz az első alkalom Nigériában, hogy egy kormányt pusztán demokratikus eszközökkel fosztanak meg a hatalmától” - közölte a párt szóvivője. Hozzátette: nincs okuk azt hinni, hogy Goodluck Jonathan nem fogja elismerni a vereségét.

Az afrikai ország harminchat szövetségi államából huszonkilencben már összeszámlálták a szavazatokat, s ez alapján az országot egy katonai puccs után az 1980-as években húsz hónapig már kormányzó Buhari másfélmillió szavazattal vezet Goodluck Jonathan elnök előtt.

Szakértők szerint a különbség tovább nőhet, a fennmaradó hét állam többsége ugyanis az ország északi, muzulmán többségű részében található, ahonnan a muszlim Buhari is származik.

Nigériában eredetileg február 14-én kellett volna megtartani a választásokat, de a Boko Haram terrorszervezettel való folyamatos összecsapásokra hivatkozva úgy döntöttek, hogy a szavazást március 28-ára halasztják. A voksolást több helyen meghosszabbították, így vasárnap is tartott a szavazás, amely néhol erőszakba torkollott: az ország északkeleti részében katonákkal csaptak össze a szélsőségesek, eközben a déli országrészben az ellenzék választási törvénysértéssel vádolta a kormányt és vonult az utcákra.

Becslések szerint a 170 milliós Nigéria mintegy fele muszlim, 40 százaléka keresztény, 10 százaléka pedig helyi törzsi vallások követője.