rss      tw      fb
Keres

Nyemcov-gyilkosság - Ellenzéki politikus: fizettek a Donyec-medencében elesett orosz katonák családjainak a hallgatásért


MTI 2015. március 30., hétfő 16:50

Jelentős összeget kaptak a Donyec-medencében meghalt orosz katonák családjai hallgatásukért és titoktartási nyilatkozatot írattak alá velük - írta Ilja Jasin orosz ellenzéki politikus a meggyilkolt Borisz Nyemcov kutatásai alapján hétfői Facebook-bejegyzésében.

Ilja Jasin - aki a február 28-án meggyilkolt Nyemcovval közösen vezette a liberális RPR-Parnasz pártot - az UNIAN ukrán hírügynökség ismertetése szerint arról számolt be, hogy az Ukrajna területén nagy tömegben életüket vesztett orosz katonák ügyének független kivizsgálását nemcsak az orosz hatóságok, de a katonák családjai is akadályozták.

Jasin közlése szerint a 2014 szeptemberében aláírt első minszki tűzszüneti megállapodás után a Donyec-medencébe irányított orosz katonák „szabadságot vettek ki", és hivatalosan önként vettek részt a kelet-ukrajnai harcokban. A családoknak kártalanították, ennek összege akár a 3 millió rubelt (14,1 millió forint) is elérhette.

Ezzel egy időben, mivel több független újságíró is nyomozásba kezdett a Kelet-Ukrajnából érkező több száz holttest ügyében, a családtagokkal titoktartási nyilatkozatot is aláírattak, büntetőjogi következményekkel fenyegetve meg őket arra az esetre, ha nyilatkoznának.

2015 januárjában és februárjában, amikor kiéleződtek a harcok a stratégiailag fontos Debalceve városáért, nem kevesebb mint 70 orosz vesztette életét, de utánuk a hatalom már nem fizetett kárpótlást. Ezek a katonák ugyanis mozgósításuk előtt - a parancsnokság kérésére - leszereltek, nem pedig csak „szabadságot vettek ki” úgy, mint a 2014-ben Kelet-Ukrajnába vezényelt bajtársaik. Jasin azt írta, hogy Moszkva az Ukrajnába irányított katonák leszerelésével akarta leplezni az orosz hadsereg részvételét a konfliktusban.

A leszerelt katonák családjai már nem kaptak pénzt, pedig sérülés vagy halál esetére kárpótlást ígértek nekik. Eközben a titoktartási nyilatkozat miatt nem beszélhettek a történtekről. Jasin szerint azokat a családtagokat, akik meg akarták törni a hallgatást, gyakran azzal fenyegették meg, hogy hazaárulás miatt vádat emelnek ellenük.

Ilja Jasin március közepén jelentette be, hogy április közepén kiadják Borisz Nyemcov a „Putyin, Háború” című jelentését az ukrajnai konfliktusról. Hétfői bejegyzésében a politikus megerősített korábbi bejelentését.

http://www.unian.net/war/1061404-semyam-soldat-rf-pogibshih-na-donbasse-vyiplatili-po-3-milliona-rubley-za-molchanie-smi.html

https://www.facebook.com/yashin.ilya/posts/823967384323575:0