rss      tw      fb
Keres

Franciaországi légikatasztrófa - A nyomozók a német másodpilóta mentális állapotára összpontosítanak


MTI 2015. március 30., hétfő 15:32

A légikatasztrófát kivizsgáló nyomozók a 27 éves német másodpilóta lélektani állapotára összpontosítanak. Az ügyészség gyanúja szerint a férfi szándékosan vezette hegyoldalnak a Germanwings diszkont légitársaság Barcelona-Düsseldorf között, fedélzetén 150 emberrel közlekedő járatát - közölte hétfőn a francia rendőrség.

Jean-Pierre Michel francia törvényszéki nyomozó szavai szerint a hatóságok azt akarják kideríteni, mi ösztönözhette Andreas Lubitz másodpilótát egy ilyen szörnyű cselekedetre. „Nyilvánvalóan lélektani mozgatórugók kellettek ahhoz, hogy valaki ilyen tettet elkövessen - tette hozzá.

Francia tisztségviselők sem megerősíteni, sem cáfolni nem voltak hajlandóak azokat a sajtóbeszámolókat, miszerint Lubitz depresszió vagy más mentális betegség miatt gyógyszert szedett. A német Bild am Sonntag című újságban vasárnap megjelent, az utasszállító pilótafülkéjének kommunikációját rögzítő fekete dobozból nyert felvételekről közölt összeállítást sem voltak hajlandóak kommentálni. Eszerint a kapitány az utolsó percekben könyörgött a pilótának, hogy nyissa ki a fülke ajtaját, majd üvöltve próbálta feltépni az ajtót.

Brice Robin, a dél-franciaországi Marseille államügyésze korábban azt mondta, az eddig talált holttestek egyikét sem sikerült azonosítani, s ezzel visszautasította azokat a német médiaértesüléseket, melyek szerint megtalálták Lubitz földi maradványait.

A düsseldorfi egyetemi kórház hétfőn átadta az államügyészségnek a másodpilóta kartonját - közölte a klinika szóvivője. 2015 februárja és március 10. között a férfi legalább három alkalommal járt ott, azt azonban nem tudni, melyik osztályon. A kórház korábban tagadta azokat a beszámolókat, melyek szerint Lubitzot depresszióval kezelték az intézményben.

A Szentszékhez delegált francia nagykövetség közölte, hétfőn a halálos áldozatok emlékére ökumenikus istentiszteletet tartanak a római Santa Maria dell'Anima nevű német templomban.

Szombaton a nyugat-németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban fekvő Haltern városában felvonulást tartanak az áldozatok emlékére. A városka gimnáziumának 16 tanulója és 2 tanára tartózkodott a lezuhant repülőgépen.