rss      tw      fb
Keres

Nigériai választás - Afrikai Unió: tiszteletben tartották „a kontinensen bevett elveket"


MTI 2015. március 30., hétfő 14:21

Kielégítő módon tiszteletben tartották a demokratikus választásoknak az afrikai kontinensen és a régióban bevett elveit a hét végén lezajlott nigériai parlamenti és elnökválasztáson, amelyek eredményei a nap folyamán várhatók - vélekedett hétfőn az Afrikai Unió (AU) választási megfigyelő missziójának (AUEOM) illetékese.

A választási folyamat összességében véve, tehát a választók azonosítása, a voksolás és a szavazatszámlálás során is békésen és átláthatóan, vagyis a nemzetközi megfigyelők, a civil társadalom és a politikai pártok jelenlétében zajlott - közölte előzetes megfigyelései alapján az AUEOM.

„Nigéria népe türelmet és határozottságot mutatott a békés demokratikus folyamatok iránt” - szögezte le az afrikai szervezet, hozzátéve: a szavazás minden pártot arra bátorít, hogy törvényes eszközökhöz nyúljanak, amennyiben megkérdőjeleződnek az eredmények.

Elemzők szerint Nigéria történetének legszorosabb választási eredménye várható, s nehéz megjósolni, hogy Goodluck Jonathan jelenlegi elnök vagy legfőbb kihívója, Muhammadu Buhari kapja-e meg a 69 millió választásra jogosult szavazatainak többségét. Az előbbit elsősorban a keresztények, az utóbbit pedig a muzulmának támogatják.

A nigériai választási bizottság közlése szerint a legtöbben szombaton mentek el szavazni, mindenesetre technikai fennakadások miatt 150 ezer nigériai szavazókörzetből 348-ban meghosszabbították a voksolást. A hosszabbításra azért volt szükség, mert nem működtek megfelelően a szavazók személyazonosságának igazolására szolgáló berendezések.

Nigériában eredetileg február 14-én kellett volna megtartani a választásokat, de a Boko Haram terrorszervezettel való folyamatos összecsapásokra hivatkozva úgy döntöttek, hogy a szavazást március 28-ára halasztják. Becslések szerint a nigériaiak mintegy fele muszlim, 40 százaléka keresztény, 10 százaléka pedig a helyi törzsi vallások követője.