rss      tw      fb
Keres

Aszad: Szíria a konfliktus kezdete óta kap orosz fegyvereket


MTI 2015. március 30., hétfő 14:03

Oroszország a Szíriában kirobbant konfliktus kezdete óta megkötött megállapodások, illetve a korábban kötött ügyletek alapján szállít fegyvert Damaszkusznak - jelentette ki Bassár el-Aszad szíriai elnök.

A politikus magyarázata része az orosz Rosszijszkaja Gazeta című orosz kormánylapnak adott interjúnak, amely hétfőn jelent meg. A Reuters hírügynökség szerint Aszad szavai ellentmondanak annak a moszkvai állításnak, hogy az orosz fegyverek szállításáról még a konfliktus előtt állapodtak meg Damaszkusszal.

„Vannak szerződések, amelyeket még a válság kezdete előtt erősítettek meg, és amelyeket a válság során teljesítettek. Vannak más fegyverszállítási és együttműködési szerződések, amelyeket a konfliktus ideje alatt írtak alá, és amelyeket most teljesítenek” - mondta Aszad.

„Ezekben (a szerződésekben) történtek bizonyos változtatások, hogy figyelembe vegyék azokat a harcokat, amelyeket a szíriai hadsereg vív a terroristák ellen” - fejtette ki a szíriai államfő az interjúnak hétfőn közölt teljes változatában. A nyilatkozat egyes részletei a múlt héten már megjelentek.

Az interjúban Aszad nem szolgált részletekkel azokról a fegyverekről, amelyeket Oroszország, a világ második legnagyobb fegyverexportőre szállított a szíriai belpolitikai válság kezdete óta. A polgárháborúban már több mint 220 ezer ember meghalt, továbbá milliók kényszerültek lakhelyük elhagyására.

A Reuters telefonon megkereste az orosz védelmi minisztériumot az ügyben, de a tárca elutasította az azonnali válaszadást a kérdésben.

Oroszország régi szövetségese Szíriának, Moszkva a házigazdája az április 6-9-e között a szíriai ellenzék mérsékelt szárnya és a damaszkuszi kormány képviselőnek részvételével rendezendő találkozónak. Nem várható áttörés a megbeszélések során azután, hogy a hasonló tárgyalás első fordulójában nem történt előrelépés. Számos szíriai ellenzéki személyiség tartózkodott a részvételtől a januári eseményen, mondván, hogy csak olyan találkozón vesz részt, amely elvezet Aszad elmozdításához a hatalomból.