rss      tw      fb
Keres

Energiaunió - Horvát miniszterelnök: Horvátország támogatja az energiaunió létrehozását


MTI 2015. március 30., hétfő 13:22

Horvátország álláspontja Európa-barát és támogatja az energiaunió felállítását, prioritásnak pedig a krki LNG-terminál (cseppfolyósított földgáz-terminál) megépítését tekinti - mondta Zoran Milanovic horvát miniszterelnök a hétvégén Bécsben a témában rendezett találkozó után, amelyen osztrák és szlovén kollégáival és Maros Sefcovic energiaügyi EU-biztossal találkozott.

A miniszterelnök bízik abban, hogy Brüsszel azon erőfeszítései, amelyekkel nagyobb energiafüggetlenség kivívására törekszik Oroszországgal szemben „hátszelet biztosít” az LNG-terminál megépítéséhez. Az EU-biztos is azt hangsúlyozta, hogy a terminál egyike a kiemelten fontos, közös érdekű projekteknek.

Brüsszelnek azonban fenntartásai is vannak a horvát cseppfolyósított földgáz-terminál megépítésével szemben - közölte a Jutarnji List horvát napilap hétfőn. Az Európai Bizottság (EB) legutóbbi jelentésében arra utalt, hogy a horvátországi gáztörvény nem ösztönzi a versenyképességet az energiapiacon.

Ami a gázpiacot illeti, a Bizottság felrótta, hogy a kormány megpróbálja elbizonytalanítani azokat a fogyasztókat, akik gázszolgáltatót próbálnak váltani. Továbbá, figyelmeztetett, hogy a kabinet tavaly az INA-tól elvette a gázszolgáltatás lehetőségét és a Horvát Elektromos Művek (HEP) állami vállaltnak adta át. Az EB-t különösen aggasztja a befektetési lehetőségek hiánya a horvát gázpiacon. A jelentés szerint a gyenge lábakon álló befektetési környezet negatívan hat a közös projekt fejlődésére, ugyanúgy a krki LNG-terminálra is, amely fontos szerepet játszhatna a régió gázellátásának diverzifikációjában - írta a lap.

Európai tervek szerint 2019-re kellene elkészülnie az adriai cseppfolyósgáz-terminálnak, amely 630 millió eurós beruházással, évi 6 milliárd köbméteres kapacitással épülne meg. Az Európai Unió 5 millió euróval támogatja a cseppfolyósgáz-terminál műszaki dokumentációjának kidolgozását, a másik 5 millió eurót Horvátországnak kell állnia.

Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter korábban úgy nyilatkozott, hogy a horvát kormány hamarosan megrendeli a krk-szigeti LNG építésével kapcsolatos megvalósíthatósági tanulmány kidolgozását, melynek ez év végéig kellene elkészülnie. A kormány a projekt végrehajtásáról 2016. első negyedévében hoz végleges döntést. Vrdoljak szerint a krk-szigeti terminált 2020-ig már gázvezetékkel kötnék össze a Balti-tengeri lengyel Swinoujscie kikötővel.