rss      tw      fb
Keres

Médiatörvény - Az Európai Néppárt elnökének nyilatkozata

MTI 2010. december 30., csütörtök 12:52

Nyilatkozatot tett közzé az új magyar médiatörvénnyel kapcsolatban Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott brüsszeli közleményben a belga politikus kiemelte: nagyra értékeli Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány azon erőfeszítéseit, hogy a sajtószabadság, a tisztelet kultúrája, a kiskorúak védelme és az emberi méltóság megerősítése érdekében javítson a korábbi médiatörvényen.

"Megértem azt a kihívást is, amelyet a média felelősségre vonhatóságának megerősítése jelent, úgy, hogy közben a sajtószabadság érintetlen maradjon" - fogalmazott a Fideszt és a KDNP-t is tagpártjai között tudó Európai Néppárt elnöke.

A médiatörvényről folytatott vita nem alapulhat politikai indíttatású félreértelmezéseken, hanem a szöveg pontos ismeretén - szögezte le.

Minthogy a jogszabályokat mindig a gyakorlat igazolja, az Európai Unió tagállamai már kerültek szembe hasonló tapasztalatokkal, és "valamennyien egészséges sajtógyakorlatokat hoztak létre, amelyek összhangban vannak az uniós szabályozással". "Ebben az értelemben biztos vagyok benne, hogy a magyar kormány az uniós szabályozással összhangban, az európai médianormákhoz és alapértékekhez igazodva iktatja majd a gyakorlatba új médiatörvényét" - húzta alá Martens.

A néppárti elnök egyben az alkalmat megragadva sikeres EU-elnökséget kívánt Orbán Viktornak. Hozzátette, hogy a miniszterelnök a következő hat hónapban számíthat a néppárt teljes támogatására.