rss      tw      fb
Keres

Két dedikált Mein Kampf-kötetet árvereztek el az Egyesült Államokban


MTI 2015. március 30., hétfő 10:19

Két, Adolf Hitler által dedikált Mein Kampf-kötetet adtak el összesen több mint 43 ezer dollárért (12 millió forint) Los Angelesben.

Laura Yntema, a Nate D. Sanders Los Angeles-i aukciósház munkatársának közlése szerint az 1925-ös és 1926-ös, dedikált kötetek a csütörtökön zárult árverés után találtak gazdára. Az internetes aukción nem érkezett ajánlat a könyvekre, az a tárgy pedig, amely egy árverésen nem kel el, utána eladható - fejtette ki Yntema.

A könyvek eladási ára a minimális 35 ezer dollár volt, kiegészítve az aukciósház díjával. Hasonló árverésen egy évvel korábban két Hitler-kötet több mint 64 ezer dollárért kelt el. A most gazdát cserélt két könyv eladója és a vevője kilétét nem hozták nyilvánosságra.

A Führer börtönévei alatt született gyűlöletpamflet először 1924-ben jelent meg, és a szerző 21 évvel későbbi haláláig több mint 10 millió példány kelt el belőle. Németországban a szerzői jogokkal bíró bajor állam megtiltotta a náci eszméket és fajgyűlöletet hirdető könyv utánnyomását.

Hitler önéletrajzi könyve ettől függetlenül a világ számos pontján forgalomban van és az interneten is széles körben terjesztik. 2015 végén lejár az írásmű szerzői jogi védelme.