rss      tw      fb
Keres

Izraelben mégis bűnösnek találták Olmertet egy megvesztegetési ügyben


MTI 2015. március 30., hétfő 9:46

Két és fél évvel felmentése után mégis bűnösnek nyilvánították Ehud Olmert volt izraeli miniszterelnököt egy megvesztegetésben, az úgynevezett Talansky-ügyben, a „pénzes borítékok” ügyében - írja a ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.

Hétfő reggel a jeruzsálemi kerületi bíróság - korábbi ítéletét megváltoztatva - az újonnan előkerült bizonyítékok nyomán bűnösnek mondta ki Izrael volt kormányfőjét egy dollárkötegekkel teli borítékokkal végrehajtott megvesztegetés ügyében. Hét hónappal ezelőtt azért újították fel az egyszer már lezárt ügyet, mert Olmert volt titkárnője vádalku keretében új bizonyítékokat szolgáltatott, átadta egykori naplóját és volt főnökével folytatott beszélgetéseinek hangfelvételeit.

Az ítélet csalás, bizalommal visszaélés és megvesztegetés minősített esete bűntettében nyilvánította vétkesnek Ehud Olmertet. Az új bizonyítékok között olyan naplóbejegyzés és hangfelvétel is található, amely szerint Olmert a neki átadott készpénzt személyes céljaira is felhasználta.

A bírók szerint a volt miniszterelnök törvényt szegett, amikor a kézhez kapott pénzekről jelentési kötelezettsége ellenére nem számolt be a számvevőszéknek, és tudatában volt eljárása helytelenségének, ezért arra akarta rávenni titkárnőjét, hogy politikai célokra használt pénzeknek állítsa be a birtokában lévő összegeket.

A vádak szerint Morris (Móse) Talansky amerikai üzletember több százezer dollár értékben adott át Ehud Olmertnek készpénzzel teli borítékokat, amikor az utóbbi még jeruzsálemi polgármester és gazdasági miniszter volt, és a pénzt a vádlott részben saját céljaira használta fel.

Olmert ügyvédje csalódottságát fejezte ki az ítélethirdetés után, hazugságnak nevezte az egykori beosztott állításait, és bejelentette, hogy fellebbeznek a határozat ellen.